Hozzávalók:
- 50 dkg marha apróhús,
- 15 dkg bacon szalonna kocka,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 4 kis burgonya,
- 2 kk. Piros Arany,
- 1 csapott mk. csípős fűszerpaprika,
- 2 kk. édes nemes paprika,
- 2 zöldpaprika,
- 1 fél mk. Erős Pista,
- 1 paradicsom, (télen a zöldpaprika és
paradicsom helyett 3 ek. lecsó),
- 1 dl száraz fehérbor,
- 5-6 ek. liszt,
- 1 tojás,
- egy-egy csomó zeller és petrezselyem zöld.
A leggyakoribb félreértés abból adódik, hogy ez nem egy híg marhapörkölt csipetkével. De ízre sem marhapörkölt. Ahhoz semmi köze! Ha sok burgonya van benne hasábra vágva és nincs benne zöldség az a Gulyás, de nem gulyásleves!
A
marhahúst megmossuk lehártyázzuk
és kisebb kockára vágjuk, mint a
pörkölthöz szokásos. A szalonna
kockát lassú tűzön kiolvasztjuk, de nem
pirítjuk le nagyon, ha kevés
zsiradékot adna egy-két evőkanál
olajjal pótoljuk.
Az apróra vágott hagymát a zsiradékon üvegesre fonnyasztjuk, rádobjuk a felkockázott húst és jól átforgatjuk kifehéredésig. Megszórjuk 1 kk. pirospaprikával és a kis erős paprikával, gyorsan elkeverjük, majd 2 dl vízzel és a pohár borral felengedjük, kicsit sózzuk, beletesszük a Piros Aranyat és gyakori kevergetés közben jó negyedórát pároljuk, ha nagyon lefogyna a leve ismét öntünk alá egy kevés vizet. Ezután hagyjuk zsírjára sülni.
Beletesszük a felkockázott zöldpaprikát, hámozott és felnégyelt paradicsomot (vagy a lecsót), az áttört fokhagymát, majd egy kevés vizet aláöntve tovább pároljuk egy fél órát lassú tűzön. Ha elfőné a levét mindig öntsünk egy kevés vizet utána. Amikor a hús már majdnem puha beletesszük a felkockázott burgonyát, Erős Pistát és felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel. Ha felforrt megkóstoljuk, ha kell ízesítjük és rádobjuk a maradék kk. pirospaprikát. A mikor a burgonya is kezd puhulni belefőzünk az egy tojásból gyúrt csipetkét. Végül beleszórjuk az apróra vágott zeller és petrezselyem levelet.
Ha kész néhány szem burgonyát kiveszünk egy csészébe és botmixerrel vagy villával megtörve pépesítjük, majd visszakeverjük ezzel sűrítendő a levest.
Az apróra vágott hagymát a zsiradékon üvegesre fonnyasztjuk, rádobjuk a felkockázott húst és jól átforgatjuk kifehéredésig. Megszórjuk 1 kk. pirospaprikával és a kis erős paprikával, gyorsan elkeverjük, majd 2 dl vízzel és a pohár borral felengedjük, kicsit sózzuk, beletesszük a Piros Aranyat és gyakori kevergetés közben jó negyedórát pároljuk, ha nagyon lefogyna a leve ismét öntünk alá egy kevés vizet. Ezután hagyjuk zsírjára sülni.
Beletesszük a felkockázott zöldpaprikát, hámozott és felnégyelt paradicsomot (vagy a lecsót), az áttört fokhagymát, majd egy kevés vizet aláöntve tovább pároljuk egy fél órát lassú tűzön. Ha elfőné a levét mindig öntsünk egy kevés vizet utána. Amikor a hús már majdnem puha beletesszük a felkockázott burgonyát, Erős Pistát és felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel. Ha felforrt megkóstoljuk, ha kell ízesítjük és rádobjuk a maradék kk. pirospaprikát. A mikor a burgonya is kezd puhulni belefőzünk az egy tojásból gyúrt csipetkét. Végül beleszórjuk az apróra vágott zeller és petrezselyem levelet.
Ha kész néhány szem burgonyát kiveszünk egy csészébe és botmixerrel vagy villával megtörve pépesítjük, majd visszakeverjük ezzel sűrítendő a levest.