Egytálételek


Még a leglelkesebb fakanál forgató háziasszonyok és
hobbiszakácsok is szívesen készítenek egytálételeket. Az egytálételek elkészítését jelentősen leegyszerűsíti az a tény, hogy szó szerint egy tálban, azaz valamilyen sütő/főző edényben, jellemzően körettel együtt készülnek, illetve nem szükséges hozzájuk köret.

Egytálételek jellemzői és előnye:
Egytálételnek nevezzük azokat a jellemzően tartalmas ételeket, amelyek elkészítéséhez egy edény elegendő. Nem szükségszerűen, de igény szerint tálalható mellé természetesen külön köret, vagy péksütemény, illetve a köret az étellel együtt készül el. Alapanyaguk jellemzően zöldség és hús, amelyet ízlés és szezon szerint kedvünkre variálhatunk.

Az egytálételek nem kizárólag, de jellemzően nemzeti ételek, amelyek lehetnek teljesen egyszerű házias ételek, de akár kulináris különlegességek is. Nagyon elterjedtek és kedveltek, amelynek oka többek között az is, hogy változatos alapanyagokkal, és ha nem is mindig gyorsan, de legalább egy edényben elkészíthetők, amely jelentősen megkönnyíti a szakács dolgát.

Időt és energiát takaríthatunk meg elkészítésükkel, hiszen spórolhatunk az előkészítésnél, de a mosogatásnál is. Míg az étel sül vagy fő, más dolgainkat is intézhetjük, míg más egytálétel olyan gyorsan elkészíthető, hogy bőven marad idő egyéb teendőinkre. Ráadásul az egytálételek egy része előre elkészíthető, lefagyasztható és ismét felmelegíthető, így a sűrű hétköznapokban is nagy könnyebbséget jelentenek az ízletes és egészséges ételek készítésében. Az egy tálban történő főzés révén az ízek intenzívebbek, és az aromák sem vésznek el.