A máj általános jellemzői


A hagyományos táplálkozási bölcsesség úgy tartja, hogy a mikrotápanyagokra (vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek) is van szükségünk, ami erősen koncentrálódik gyümölcsökben és zöldségekben. Bár igaz, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminnal és ásványi anyagok, a mikroelem-tartalom már közel sem akkora, mint ami a húsokban és belsőségek - különösen a májban található!

Marhamáj (100 g): Kalcium 11,0 mg, Foszfor 476,0 mg,
Magnézium 18,0 mg, Kálium 380,0 mg, Vas 8,8 mg,
Cink 4,0 mg, Réz 12,0 mg, A-vitamin 53.400 IU,
D-vitamin 19 IU, E-vitamin 0,63 mg, C-vitamin 27,0 mg,
Tiamin 0,26 mg, Riboflavin 4,19 mg, Niacin 16,5 mg,
Pantoténsav 8,8 mg, B6-vitamin 0,73 mg,
Folsav 145,0 mikrogramm, Biotin (H vitamin) 0,96 mg,
B12-vitamin 111,3 mikrogramm.

Már az ókori egyiptomi orvoslók is ajánlották a máj fogyasztását.
A máj fehérjében, A-, B1,-B12-, D-vitaminban gazdag. A fenti felsorolás szerint fontos vas, réz, és cink forrás is. Ezek az ásványi anyagok szükségesek a vérképzéshez, a szem, bőr és nyálkahártya épségének fenntartásához.
Igaz, hogy magas a máj koleszterintartalma, ennek ellenére szinte mindenkinek ajánlott legalább heti egy alkalommal májas ételt fogyasztani.