Sütemények


Már az ősember is készített édes ételeket méz és liszt keverékéből, sőt az eljárás olyannyira népszerű volt, hogy barlangrajzokon is megörökítették. Ezután sokáig "csak" süteményeket készített az ember, a tésztát édesítette. A következő nagy áttörés 1502-ben történt, a csokoládépasztilla megjelenésével. Ezek még nagyon drágák voltak, így csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak. Később megjelentek a cukorpasztillák, melyek cukor vízben való feloldásával készítettek. Ma ezeket legtöbbször gyümölcsaromákkal kiegészítve árulják.

A legfőbb édességfajták:
- fagylaltok, jégkrémek - csokoládé - cukorkák - sütemények, desszertek
Ebben a receptgyűjteményben sütemények és desszertek receptjeit találhatja meg.
Néhány szót kell szólni a finomított cukor túlzott fogyasztásának káros hatásairól is.
Sajnos napjainkra a cukorfogyasztás minden korábbit meghaladó szintet ért el, azt is mondhatnánk, hogy cukorfüggő társadalomban élünk. Száz évvel ezelőtt átlagosan évente 8-10 kg cukrot fogyasztottunk, manapság viszont az emberek többsége a testtömegét meghaladó cukormennyiséget töm magába. Az emberi test képtelen feldolgozni ezt a rengeteg finomított szénhidrátot.

De azért túlzásba se essünk! Számos ételünk is kíván cukrot, a húsleves, zöldségleves intenzív ízű, ha csipetnyi cukrot adunk hozzá, de dukál a paradicsommártásba, illik a paradicsomos káposztába és a paradicsomos krumpliba, és a magyar módra készített saláták ugyancsak szeretik a cukrot.
Tehát csak módjával!