Főoldal

Hogyan is született a

"Családi receptkönyv"


Nem vagyok gyakorló szakács, azt sem mondhatnám, hogy állandóan kezemben van a fakanál. Akkor miért is írom én ezt a receptgyűjteményt?
Nos - ahogyan magyarul mondani szokás - mindig is szerettem a hasam! Keresztanyám nevezett el kedvenc ételem után Nokedlinek. Enni iszonyatosan tudtam, főleg a nokedli köretes magyaros ételeket.
És mivel kezdetben főzni nem tudtam, csak gyűjtögettem a kedvemre való ételek receptjét.




Gyermekként nagymamámmal igen gyakran voltunk együtt a konyhában - mondhatni itt nőttem fel. Ő sütés-főzés közben hangosan kántálta a műveleteket, így – bár engem nem igen érdekelt – óhatatlanul rám ragadt néhány dolog a főzés tudományából. A kántálásnak, kommentálásnak oka volt. Jól főzött, mondhatni rutinból. Mindig csak a főzés végén kóstolta meg az ételt. Ilyenkor néha elhangzott egy “hoppá” ez azt jelentette, hogy pl.: egy kanál cukor helyett egy kanál só került az ételbe. Ezt is kommentálta; ami ilyen rossz az nem ehető, tehát ki kell dobnom.  
- Na de te, ugye nem láttál semmit?
Egyébként is valami magyarosat akartam ma főzni!
(Ez pedig a maga megnyugtatására szóló kommentár volt.)




Felnőttként már néha kedvem szottyant baráti körben, kollégákkal, egy bográcsost megfőzni, egy hallevet megcsinálni. Imádtam a vadas ételeket – és mivel elég sok a munka vele – idővel ezt is én készítettem el. Édességekben már nem vagyok olyan jó, de azért egy-két desszertet, tortát bevállalok még ma is. Főleg a sütést nem kívánó pohárkrémeket szeretem.

Megkedveltem a főzést.

Sokat tanultam a főzés tudományáról, a magyaros konyháról és a praktikákról híres mesterszakácsoktól, élőben és videóikból, TV műsoraikból. Volt akiket személyesen is szerencsém volt megismerni (név nélkül, nehogy a kimaradottak megsértődjenek) és természetesen kollégáimtól, na és a mindig éhes barátaimtól.

Ebben a recept gyűjteményben 
"Családi receptkönyv"
főleg hagyományos magyar ételeket találhat és legtöbbjük gyorsan elkészíthető. Azért van egy-két különlegesség is a kedvenceim közül. Remélem mindenki talál kínálatomban neki tetsző ételt.

A receptek nagymamám tankönyvéből, a mai kor gasztronómiai trendjének megfelelően átalakítva kerültek az ételleírások közé. Másrészt a családi receptkönyvből és barátok ötleteléséből születtek.
Sok receptet küldtek be ismerősök és ismeretlenek, bloggerek és háziasszonyok a weboldalnak. Van amit kissé átformáltam az én ízlésvilágomnak megfelelően, másokat változtatás nélkül átvettem.
Az már biztos, hogy társzűke miatt nem folyamat-képek lesznek, csak a tálalható végeredményről csinálok felvételt.
Viszont tervezek egy önálló videó receptgyűjteményt a 'nokedli-videoreceptjei.blogspot.hu' oldalon. És ha a könyvkiadásra nem gyűlik össze a pénz a 'csaladi-receptkonyv.blogspot.com'-ra költözik a 'nokedli-receptjei.hu' tematikus oldalegyüttes is.



A receptek általában négy felnőtt személyre íródtak és nyomtathatóak!





Néhány hasznos tudnivaló menü pontban egy gyorstalpaló tanfolyam anyagát találhatja meg. (Bevezető, miből mennyit vásároljak fejenként, tradicionális tálalási mennyiségek, konyhai mértékegységek, ha elromlott a mérlegünk, nyersanyagok előkészítésével kapcsolatos fogalmak, az ételkészítés alapfogalmai, kuktafazék a segédünk, hasznos tanácsok, praktikák, az étrendről.)
Azoknak kívántam segíteni, akik most ismerkednek e kellemes és sok örömet szerző elfoglaltsággal. Nem minden fog okvetlenül mindenkinek elsőre sikerülni, de akkor tessék azt mondani - mint azt az előzőekben olvashatták - "Egyébként is valami magyarosat akartam ma főzni!"

Végezetül szeretném megkérni a kedves főzéskedvelőket, ha van kedvenc magyaros ételük, vagy a család, baráti kör által agyondicsért ételcsodájuk, küldjék el nekem a Kapcsolat menüpont üzenet küldője segítségével, és én az Önök nevével fémjelezve besorolom ezeket az ételek sorába mindenki örömére.
És még egy; 1 kattintás a lent látható Facebookos oldal épülésére - egy Like! 

Köszönöm: Nokedli