Hal alaplevek készítése

 Fehér boros

Hozzávalók:
 - a hal feje, gerince, maradék húsa, feldarabolva, ami marad a
   filézés után.(1-1.5kg),
 - 1 szál póréhagyma vagy egy nagyobb fej hagyma,
 - 1 szál zellerszár,
 - 2 gerezd fokhagyma,
 - 1 kisebb csomó friss kapor,
 - 1 kisebb gyökér és sárgarépa,
 - másfél deci száraz fehérbor,
 - 5-8 egészbors,
 - olívaolaj.

A póréhagymát és a zellert apróra vágom, és egy kevés olíva olajon megpárolom. Hozzáadom az apróra vágott kaprot, a fokhagymát megroppantva, de egészben, felöntöm a borral és hozzáadom a halcsontokat.

Mikor a bor elpárolgott, (nem érezni az alkohol illatát) felöntöm egy liter vízzel, felforralom, hozzáadom a gyökeret és a borsszemeket, majd gyöngyözve forrva, 20-25 percig, lassú tűzön főzöm. Sűrű szűrőben leszűröm, és hagyom lehűlni, míg megkocsonyásodik. a tetejét, a kidermedt zsiradékot, és a maradék habot, egy kanállal lekaparom, és az alaplevet, tálalásig félreteszem.

Ha nem használjuk el azonnal, érdemes lefagyasztani, adagokban, hűtő-tasakokban.


Citromos
Hozzávalók:

 - 1 kg halcsont és fej és farok,
 - 1 közepes fej vöröshagyma,
 - 10 dkg petrezselyemgyökér,
 - 20 dkg sárgarépa,
 - 1 db citrom,
 - szemes fehérbors,

Hozzávalók:

 - 1 kg halcsont és fej, farok és halhús darabok, vagy apróhalak,
 - 3 darab paradicsom,
 - 3 darab paprika,
 - 3 fej vöröshagyma,
 - 1 szál póréhagyma,
 - 2 ek. Pirosarany,
 - só, bors néhány babérlevél.

Egy nagy fazékba 4 liter vizet engedünk, és a halcsontot beletéve főzni kezdjük. Ha felforrt, hozzáadjuk a tisztított, kockára vágott vöröshagymát, a nagyobb darabokra vágott póréhagymát, a paradicsomot és a paprikát, Piros Aranyat. Sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük, és lassú tűzön főzzük.

Ha a halcsont már teljesen szétfőtt, akkor átszűrjük, jó lehet erre a célra például egy tiszta textilpelenka vagy ritkább szövésű konyharuha is.
Kb. 3 literhez alaplevet kapunk.

Halászlé alap

Hozzávalók:

 - 2 ponty gerinccsontja, és “úszói”, fej kopoltyú, szem és
    keserűfog nélkül,
a farokrészből 2 ujjnyi hús, a farok, 2 tisztított kis keszeg,
vagy egy kárász,
-  2 fej hagyma vékonyra szelve,
-  1 szál sárgarépa vékonyra karikázva,
-  2 húsos zöldpaprika felkockázva,
-  2 paradicsom felkockázva,
-  1 ek. Piros Arany,
-  1 mk. Erős Pista,
-  1 mk. őrölt kömény,
-  4 kk. fűszerpaprika,
-  kb. 1,6 liter forró víz,
-  1 kockacukor


A felsorolt hozzávalókat kuktafazékba tettem. A forrás után kis lángon hagyjuk  “pöszörögni” 1,5 óráig. Utána passzírozzuk át. Ez egy sűrű alaplé.
Ha hallevet készítünk hígítani kell, pl. vízzel vagy szaporíthatjuk  halászlé kockával ízesített vízzel.

Az alaplé 0,5 l-es műanyag tartókba téve lefagyasztható.
Az alaplevet azon angolna-, fogas- és pontyfilé párolásánál használjuk fel, amelyek hozzávalóinál bor szerepel. További felhasználási területe a halakhoz adott mártások, ahol mint felöntő levet használjuk.

Megfelelő méretű adagokra szétöntve, fagyasztóban tároljuk. Ez a mennyiség körülbelül 2 liter alaplére elegendő.