Hozzávalók:
-
20 dkg szárazbab,
- 1 db (40-50 dkg-os) füstölt csülök,
- 6 dkg magalica zsír,
- 6 dkg liszt,
- 5 dkg vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kk. pirospaprika,
- 2 pár debreceni kolbász,
- 2,5 dl tejföl,
- egy marék csipetke,
- só.
Az átválogatott, megmosott nagyszemű tarkababot egy
éjjelre beáztatom.
Másnap leöntöm a vizet róla és friss
hideg vizzel felteszem főni.
Hozzáadom a jól megmosott csülköt, egy
kevés sót és lassú
tűzün puhára főzöm.
Ha a csülök félpuha, hozzáadom a
debrecenit és együtt főzöm
tovább. Közben megkóstolom, ha kell
utána sózom.
Ha a csülök megpuhult, kiveszem és
eltávolítom a csontját.
A zsírosabb részeket félreteszem, a
húst felkockázom.
A debrecenit felkarikázom. A babot leszűröm,
átpaszírozom és a
pürét visszaöntöm a
főzőlébe.
A zsírt felforrósítom és a
levesben főtt felkarikázott debrecenit kicsit
megpirítom benne, majd a
csülükhússal együtt visszateszem a levesbe.
A zsírba dobom a lisztet a finomra vágott
hagymával és a zúzott fokhagymával zsemle színű rántást
készítek.
Ezzel berántom a levest. Kevés vízzel
elkeverek 1,5 dl tejfölt és a leveshez adom.
Néhány percig forralom, majd beledobom a
csipetkét.
Amint feljönnek a leves felszínére
még öt percig főzöm, majd lefedve tartom
héhány percig.
Tálaláskor a tányérba néhány darab
csülökhús és pár
karika debreceni kerül erre merem a forró levet. A
tetejére egy kis tejfölt locsolok.