Hozzávalók:
- 60 dkg karfiol,
- 1 csomó zöldpetrezselyem,
- 2 felkarikázott sárgarépa,
- 1 felkarikázott gyökér,
- 1/2 hagyma,
- 1 mk. pirospaprika,
- 1 mk. Piros Arany,
- 1 mk. lestyán (szárított,
vagy két csipet vágott friss),
- 1 liter húsleves alaplé,
- 1 dl tejszín,
- 1 tojás sárgája,
- só, bors.
A rózsáira szedett karfiolra annyi vizet
öntünk, hogy ellepje. Kissé
sózzuk és
nagy lángon 5 percig főzzük, majd a karfiolt
leszűrjük a főzővizét
elöntjük.
Feltesszük a húsalaplevet, ha felforrt,
hozzáadjuk a
a felkarikázott zöldségeket, a
hagymát
és a felaprított zöld fűszerek
felét. Ha kezd
puhulni a gyökér hozzáadjuk az
előfőzött
karfiol rózsákat is. Készre
főzzük, majd
lehúzzuk a tűzről, hogy kissé
visszahűljön.
Végül az 1 dl tejszínben
elkeverjük a piros örőltpaprikát, a Piros Aranyat
és egy tojás sárgáját,
sózzuk borsozzuk és lendületesen a
levesbe keverjük.
Ezután visszatesszük a tűzre és
átforraljuk (5 perc).
Végül a maradék aprított
zöld fűszert is rászórjuk.
Levesbetétként vajgaluskát adunk.
Készítési
leírása a
zöldborsó krémlevesnél van.
(Hné. Erzsi néni receptje)