Oldalas kuktában



Hozzávalók:





-  0,8 kg jó húsos oldalast elvágatunk úgy, hogy 4-5 cm
    csonthossz maradjon,
-  0,5 liter húsalaplé,
-  10 dkg méz,
-  2 zöldcitrom leve,
-  1 dl savanyú-édes chiliszósz (magyar),
-  1 mk. caynne bors,
-  só, tarka bors.

Az oldalast kb. 8 cm-es darabokra vágjuk. Megmossuk, szárazra töröljük leheletnyit sózzuk, alaposan borsozzuk és berakjuk a kuktába, ráöntjük a húsalaplevet lezárjuk és első pöszögésig közepes lángon, majd takarékon 40 perc alatt készre pároljuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítésre bekapcsoljuk.

Közben elkészítjük a sütőmázat.

A két citom levével elkeverjük a a mézet, majd hozzákeverjük a chiliszószt. Ha nagyon savanyúnak találjuk egy kis cukorral még édesíthetjük. Édes-savanyú és csípős ételt készítünk!

Ha megpárolódott az oldalas egy tepsibe szedjük a puha oldalas darabokat és aki szereti az igen ütős csípősset meszórhatja az egészet,vagy egy részét caynne borssal.

Átvonjuk a húsokat sütőmázzal és az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 15 perc alatt a mézes, édes-savanyú-csípős keverék rákaramellizálódik a húsokra.

(A kukta főzőlevét okvetlenül (fagyasszuk le) tegyük el igen jó húsalaplé.)

Ropogósra sült burgonyával és salátával, vagy vajas burgonyapürével kínáljuk.