Hozzávalók:
- 20 dkg leveszöldség (répák,
zeller),
- 1 kg nyers paradicsom,
- 3 dkg vaj,
- 3 dkg liszt,
- 6 dl befőzött paradicsomlé, vagy
- 6 dl paradicsom ivólé
(100%-os),
- 5 kis levél bazsalikom, és egy
kis szár lestyán apróra vágva,
- 1 mk. oregano,
- cukor, vagy édesítőszer.
A 20 dkg leveszöldséget apróra
felkockázzuk és kissé
megpároljuk a 3 dkg olvasztott vajban, majd
meghintjük a 3 dkg liszttel és addig
kevergetjük, amíg a liszt kezd felhabosodni.
A paradicsomokat forró vízbe dobjuk majd hideg
víz alatt héját leszedjük. A
zöld csuma közepét kivágjuk,
felkockázva a rántáshoz adjuk. Minden
adagot elkeverünk és egy csipet sóval
és csipet cukorral ízesítjük.
Ha mindet hozzáadtuk, hagyjuk egy jó 30
percet fedő alatt lassan főni.
Ha jól megpuhult az összes zöldséget áttörjük.
Az áttört paradicsomhoz
hozáöntjük az ivólevet, majd
hozzáadjuk a zöldfűszereket és
jól beforraljuk, hogy híg, de
krémszerű levest kapjunk.
Végül ízlés szerint
édesítjük.
Óriás-sajtostallért adunk hozzá
levesbetétként.
Vagy 1 cm vastagra vágott bagett, vagy
toastkenyérből ferde szeleteket, vagy pogácsa
szaggatóval kis max. 3 cm-es korongokat szúrunk
ki. Vékonyan megvajazzuk és olajos
sütőlapra, vagy olajozott sütőpapírra
fektetjük, megszórjuk pirospaprikával,
majd reszelt sajttal. Sütőben, grillben a sajtot
rápirítjuk. Sör-,
borkorcsolyának is kiváló!