Paradicsomleves

Hozzávalók:

-  20 dkg leveszöldség (répák,
    zeller),
-  1 kg nyers paradicsom,
-  3 dkg vaj,
-  3 dkg liszt,
-  6 dl befőzött paradicsomlé, vagy
-  6 dl paradicsom ivólé
   (100%-os),
-  5 kis levél bazsalikom, és egy
   kis szár lestyán apróra vágva,
-  1 mk. oregano,
-  cukor, vagy édesítőszer.

A 20 dkg leveszöldséget apróra felkockázzuk és kissé megpároljuk a 3 dkg olvasztott vajban, majd meghintjük a 3 dkg liszttel és addig kevergetjük, amíg a liszt kezd felhabosodni.
A paradicsomokat forró vízbe dobjuk majd hideg víz alatt héját leszedjük. A zöld csuma közepét kivágjuk, felkockázva a rántáshoz adjuk. Minden adagot elkeverünk és egy csipet sóval és csipet cukorral ízesítjük. Ha mindet hozzáadtuk, hagyjuk egy jó 30 percet fedő alatt lassan főni.
Ha jól megpuhult az összes zöldséget áttörjük.
Az áttört paradicsomhoz hozáöntjük az ivólevet, majd hozzáadjuk a zöldfűszereket és jól beforraljuk, hogy híg, de krémszerű levest kapjunk.
Végül ízlés szerint édesítjük.
Óriás-sajtostallért adunk hozzá levesbetétként.
Vagy 1 cm vastagra vágott bagett, vagy toastkenyérből ferde szeleteket, vagy pogácsa szaggatóval kis max. 3 cm-es korongokat szúrunk ki. Vékonyan megvajazzuk és olajos sütőlapra, vagy olajozott sütőpapírra fektetjük, megszórjuk pirospaprikával, majd reszelt sajttal. Sütőben, grillben a sajtot rápirítjuk. Sör-, borkorcsolyának is kiváló!