Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 2 nagy sárgarépa,
- 2 közepes petrezselyemgyökér,
- 1 db közepes fej hagyma,
- 1/2 kisebb zellergumó,
- 1 fej karalábé,
- 10 dkg gomba,
- 3 nagy burgonya,
- 1/4 kg darált sertés
színhús,
- 1 gerezd fokhagyma,
- fél csésze főtt rizs,
- 1 tojás,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 csokor petrezselyem, kevés tárkony, rozmaring,
- 2 liter erőleves,
- olaj,
- só, bors, pirospaprika.
A kis kockára vágott szalonnát
kevés olajon kiolvasztjuk, majd apróra
vágott hagymát, felkockázott zöldségeket adunk hozzá, finomra
vágott petrezselyemzölddel és vágott rozmaringgal megszórjuk,
és együtt kissé megpirítjuk.
Lisztszórással besűrítjük,
kevés pirospaprikával meghintjük, majd
az erőlevessel felengedjük, sóval borssal
ízesítjük és közepes
tűzön főzni kezdjük.
A leveshez hozzáadjuk a felkockázott
burgonyát is.
A darált sertéshúst a főtt
rizzsel és nyers tojással összegyúrjuk,
sóval, borssal, zúzott fokhagymával,
tárkonnyal ízesítjük és kissé
állni hagyjuk.
Ha a burgonya is megfőtt a levesben a
húspépből gombócokat formálunk és
azokat is beletesszük a levesbe és 25-30 perc alatt
készre főzzük nem túl nagy tűzön.
(Az eredeti recept szerint pácolt, darált
bárányhúsból készül a
gombóc.)
Bográcsban is készíthető nagyobb adagban.
Egytálételnek is megfelelő.