- Lágytojás.
A megmosott szobahőmérsékletű tojásokat annyi
vízbe kell tennünk amennyi azokat majd jól ellepi.
Ezért előszőr a lábosba tett tojásokra
engedjük a vizet, majd a tojásokat kiszedve felforraljuk a
vizet és a lobogva forró vízbe kanállal
óvatosan becsusszantjuk a tojásokat.
Nyílván annyi tojást, amivel
kipróbáltuk, hogy mennyi víz az, amely ellepi őket.
Főzési idő: 2 perc: egészen lágy tojás (a fehérje alig kocsonyás),
3 perc: fehérje kemény sárgája lágy.
A vízből kiemelve azonnal tálaljuk!
- Kemény tojás. Hidegvízben tesszük fel főni, annyi vízben amennyi ellepi. Lassan forraljuk, különben a víz mozgása összeüti őket és megrepednek.
Főzési idő: 15 perc a forrástól számítva.
Ezután hidegvízben gyorsan lehűtjük, mert a belső héjhártya csak így válik le szépen.
- Buggyantott tojás. Egy liter vízbe belecsavarjuk egy citrom levét. (szükség esetén egykanál ecetet) Jó széles lábosban forraljuk fel a vizet és a tojásokat egyenként a héjukat megtörve csusszantsuk be a forró vízbe. Akinek még nincs gyakorlata egy kis mély tányérkába törje fel a tojást és azt öntse gyors mozdulattal a vízbe. Lényeg, hogy a sárgája és fehérje nagyjából egyben maradjon.
Főzési idő: 2 perc: egészen lágy tojás (a fehérje alig kocsonyás),
3 perc: fehérje kemény sárgája lágy.
A vízből kiemelve azonnal tálaljuk!
- Kemény tojás. Hidegvízben tesszük fel főni, annyi vízben amennyi ellepi. Lassan forraljuk, különben a víz mozgása összeüti őket és megrepednek.
Főzési idő: 15 perc a forrástól számítva.
Ezután hidegvízben gyorsan lehűtjük, mert a belső héjhártya csak így válik le szépen.
- Buggyantott tojás. Egy liter vízbe belecsavarjuk egy citrom levét. (szükség esetén egykanál ecetet) Jó széles lábosban forraljuk fel a vizet és a tojásokat egyenként a héjukat megtörve csusszantsuk be a forró vízbe. Akinek még nincs gyakorlata egy kis mély tányérkába törje fel a tojást és azt öntse gyors mozdulattal a vízbe. Lényeg, hogy a sárgája és fehérje nagyjából egyben maradjon.