Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt, vagy 20-20 dkg finom és durumliszt,
- 2 tojás,
- 4 tojás sárgája,
- 1 ek. olaj,
- 10 dkg parajpüré, vagy 2,5 dkg Piros Arany, vagy 2,5 dkg
paradicsompüré,
- 1 csapott kk. ételízesítő, vagy só.
A lisztből kis kupacot csinálunk és a közepére pedig egy mélyedést. Felütjük a tojásokat, sózzuk és hozzáadjuk a szítán áttört, lecsöpögtetett spenótpürét, az olajat és jól elkeverjük. És a mélyedésbe öntjük. Majd óvatosan körbe-körbe, belülről kifelé haladva elkeverjük a liszttel. Jól gyúrható - nem túl sűrű, de nem is lágy - tésztának kell már lennie indulásnál.
Miután összeállt a tészta 3 kisebb gombócra szedjük és egyenként nekieshetünk és 3-4 percig gyúrjuk. 15 percig letakarva pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk. Addig folytatjuk a gyúrást amíg a tészta selymes és ruganyos nem lesz. A legjobb teszt erre, ha kicsit megnyomjuk, belecsípünk a tésztába és ha visszaugrik, akkor kész a tészta.
Ezek után a kész gombócokat rakjuk egy tálba, takarjuk le és tegyük hűtőbe kb. 1 órára, hogy jól összeálljon.
Ha letelt az egy óra lisztezett deszkán kb. két milliméter vastag téglalap alakú levelekre kinyújtjuk. A téglalapokat kissé meglisztezzük és négyesével egymásra fektetjük, majd metéltre vágjuk.
Ha nem használjuk fel azonnal, konyharuhára szórjuk és szikkasztjuk. Óránként lazán átforgatjuk, hogy ne tapadjanak össze. 5-6 óra szikkasztás után vászon zsákban levegőn tovább szárítjuk, majd papír zacskóban tárolhatjuk.
Készíthetünk piros tésztát is. Ebben az esetben a tészta összegyúrásakor a spenót helyett az 50 g sűrített paradicsomot vagy 50 g Piros Arany paprikasűrítményt adunk atésztához. Így kapunk piros metéltet.
- 2 tojás,
- 4 tojás sárgája,
- 1 ek. olaj,
- 10 dkg parajpüré, vagy 2,5 dkg Piros Arany, vagy 2,5 dkg
paradicsompüré,
- 1 csapott kk. ételízesítő, vagy só.
A lisztből kis kupacot csinálunk és a közepére pedig egy mélyedést. Felütjük a tojásokat, sózzuk és hozzáadjuk a szítán áttört, lecsöpögtetett spenótpürét, az olajat és jól elkeverjük. És a mélyedésbe öntjük. Majd óvatosan körbe-körbe, belülről kifelé haladva elkeverjük a liszttel. Jól gyúrható - nem túl sűrű, de nem is lágy - tésztának kell már lennie indulásnál.
Miután összeállt a tészta 3 kisebb gombócra szedjük és egyenként nekieshetünk és 3-4 percig gyúrjuk. 15 percig letakarva pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk. Addig folytatjuk a gyúrást amíg a tészta selymes és ruganyos nem lesz. A legjobb teszt erre, ha kicsit megnyomjuk, belecsípünk a tésztába és ha visszaugrik, akkor kész a tészta.
Ezek után a kész gombócokat rakjuk egy tálba, takarjuk le és tegyük hűtőbe kb. 1 órára, hogy jól összeálljon.
Ha letelt az egy óra lisztezett deszkán kb. két milliméter vastag téglalap alakú levelekre kinyújtjuk. A téglalapokat kissé meglisztezzük és négyesével egymásra fektetjük, majd metéltre vágjuk.
Ha nem használjuk fel azonnal, konyharuhára szórjuk és szikkasztjuk. Óránként lazán átforgatjuk, hogy ne tapadjanak össze. 5-6 óra szikkasztás után vászon zsákban levegőn tovább szárítjuk, majd papír zacskóban tárolhatjuk.
Készíthetünk piros tésztát is. Ebben az esetben a tészta összegyúrásakor a spenót helyett az 50 g sűrített paradicsomot vagy 50 g Piros Arany paprikasűrítményt adunk atésztához. Így kapunk piros metéltet.