Sztrapacska



  Hozzávalók:


- 6 szem közepes nagyságú
  sárga burgonya,
- 25 dkg kolozsvári szalonna,
- 2 tojás,
- liszt,
- 5 dkg barnacukor,
- 2 pohár tejföl,
- 2 fej vöröshagyma,
- 30 dkg juhtúró,
- 10 dkg füstölt trapista sajt,
- só, bors.

A hagymát és a szalonnát kockára vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában aranysárgára dinszteljük a hagymát. A tepertõt félretesszük.

A krumplikat meghámozzuk és lereszeljük. Hozzákeverjük a tojásokat, 1 ek. kiolvadt zsírt és annyi lisztet, amennyit felvesz. (Olyan keménységű legyen, hogy apró galuskákat tudjunk szaggatni belőle.)

Sóval, kevés borssal ízesítjük és lobogó-forró, sós vízbe kiskanállal beleszaggatjuk. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük őket. (Vigyázni kell, mert nagy lángon könnyen kifut a víz!)

A zsírból kiszedjük a hagymát, beleteszünk 1 pohár tejfölt és felforrósítjuk.

A leszűrt, lecsurgatott galuskát ebbe forgatjuk bele. Előmelegített, hőálló tálba tesszük, szitán áttört juhtúrót teszünk rá, meglocsoljuk a másik pohár tejföllel amelyben elkevertük a dinsztelt hegymát, szalonna tepertőt hintünk rá és sütőben áforrósítjuk. Tálalásig melegen tartjuk. Tálaláskor meghintjük reszelt füstölt sajttal.