Tojás mártások



Balatoni tojásmártás



Hozzávalók:
- 4 egész tojás,
- 1 gerezd szétnyomott fokhagyma,
- 4 dkg liszt,
- 4 dkg vaj,
- 2 ek. gyorsfagyasztott hallé sűrítmény,
- 2 ek. borecet,
- só, bors.

Porcelán tálban a tojásokat elhabarjuk , elkeverjük liszttel és a borecettel, majd sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat rádobjuk a fokhagymát, majd amikor habosodni kezd gyorsan elkeverjük a vizes hallé sűrítménnyel és azonnal hozzáadjuk az ecetes a tojásos krémhez. Nagyon lassú tűzön, állandó keverés mellett krémsűrűségűre főzzük.

Legjobb, ha van saját lefagyasztott halászlé alaplevünk.

Ennek a mártásnak a lényege a pikáns édesvízi hal lágy íze. Csak halat tartalmazó, vagy alaptöltelékes töltött tojáshoz kínáljuk!



Zöldség mártás



Hozzávalók:
- 1 szál vörös répa,
- 1 cékla,
- 0,5 szál kisebb gyökér,
- 1 cs. zellerlevél szárastól,
- 1 kk. mustár,
- 2 dl tejföl,
- 1 dl főzőtejszín,

- 0,5 erőleveskocka 2,5 dl víz/vagy 2,5 dl csontlé,vagy erőleves,
- 1 csapott ek. étkezési keményítő 0,5 dl vízzel elkeverve,
- só, törött bors.

Az erőleves alapban feltesszük főni a zöldségeket, apróra vágva teljesen puhára pároljuk. Utána a fűszereket, tejszínt, tejfölt stb. hozzáadva mégegyszer felrottyantjuk. Ezután fűszerezzük és az az egészet turmixoljuk. Ha savanykásabban szeretnénk tálalni adjunk hozzá citromkarikát.



Pezsgős mártás


Hozzávalók:
- 5 dkg vaj,
- 8 dkg liszt,
- 2 dl száraz pezsgő,
- 1 dl tejszín,
- 1 főtt tojás sárgája,
- só, tarka bors,francia fűszerkeverék.

A vajon világosra megpirítjuk a lisztet, felengedjük pezsgővel és az összetört tojássárgával elkevert tejszínnel erőteljes mozdulatokkal simára eldolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kissé kihűlni.