Almádi zöldségleves
- 50 dkg apróhal, vagy nagyobb hal
bontásánál leeső részei
- 2 evő kanál vörös borecet
- 3 evőkanál olaj
- 3 dkg liszt
- 25 dkg vegyes leveszöldség (répák,
zeller, kis levél káposzta,
fél karalábé)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 2 dkg porcukor
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- 1 csomó petrezselyem
- só, szemesbors(5 szem), törött bors, szerecsendió
A feldarabolt halat 7 dl sós, enyhén ecetes vízbe tesszük a babérlevéllel, 5 szem feketeborssal és a fél hagymát egészben és feltesszük főni. Úgy készítjük, mintha hallé alaplevet készítenénk. Akkor kész ha a halhús leválik a szálkáról. Ekkor leszedjük a nagyobb csontokról a húst, a többit átpaszírozzuk. A szálkás részt eldobjuk.
A zöldségeket vékony gyufaszerű csíkokra szeljük fel.
Az olajat felhevítjük és 1 kanál cukorból, a lisztből rántást készítünk. Mivel a cukor miatt gyorsan barnul, csak zsemle színig kevergessük. Ekkor dobjuk bele a felaprított másik félhagymát, ha kezd pirulni dobjuk rá a felaprított zöldséget és adjunk hozzá két csipet sót, keverjük át és kissé pirítsuk meg majd 8 dl zöldség alaplével engedjük fel. Addig főzzük amíg a zöldség megpuhul. (Nem kell szétfőzni!)
Közben a hallébe keverjük el a tejszínt és a tejfölt. Habverővel keverjük ki csomómentesre. Ízesítsük savanykásra. Ha kell egy kis citromlével savanyíthatjuk, ha kell cukorral édesíthetjük. Ezután öntsük az édes-savanyú hallevet a zöldségleveshez.
Forraljuk össze (kb. 10 perc).
Végül reszeljünk rá egy kis szerencsendiót és hintsük meg bőven apróra vágott petrezselyemmel.
A tányérba tegyünk egy kanál tejölt erre merjük forró levest.
Hidegen is fogyasztható, könnyű nyári leves. Ekkor a zöldséget felkockázva főzzük, majd tumixoljuk, így egy kellemes pikáns krémlevest kapunk. Összefőzés után lehűtjük.
Vannak igazi almádiak, ők tejfölös-sajtos-fokhagymás kislángost falatoznak hozzá!