Brokkoli krémleves

-  60 dkg brokkoli,
-  2 evőkanál olaj,
-  1 szál felkarikázott sárgarépa,
-  1  gerezd fokhagyma,
-  2 dl tejszín,
-  15 dkg főtt, füstőlt bacon szalonna,
-  7 dl húsleves,
-  1/2 kisfej hagyma
-  őrölt bors,
-  reszelt szerecsendió,
-  só
-  vajas paprikakrémes piritós

A megmosott brokkolit rózsáira bontjuk. A vastag fás főszárát eldobjuk. A húslevest felmelegítjük, beledobjuk a brokkoli rózsákat, a felkarikázott répát, a fél hagymát egészben. Enyhén sózzuk, borsozzuk és reszelünk rá egy kis szerecsendiót. A levest  felforrósítjuk és közepes tűzön fedő alatt főzzük addig, amíg a répát az ujjunk között már szét tudjuk nyomni.
Közben a bacon szalonnát vékonyra csíkozzuk és olajon megpirítjuk.  A szalonnát kivesszük és félretesszük tálalásig, az ízes maradék olajat a fővő levesbe csúrgatjuk.
Ha a leves kész lehúzzuk a tűzről, kissé hülni hagyjuk, majd a hagymát kivéve turmixoljuk. Nem kell tejlesen pürésíteni, ha kisebb darabok maradnak benne kellemessebb fogyasztani.
Tálalás előtt elkészítjük a pirítósokat. Toast kenyeret átlóssan háromszögre vágjuk, megpirítjuk és mág forrón egy késhegynyi vajjal és paprikakrémmel, igen vékonyan áthúzzuk.
A levest csészébe tálaljuk. Rászórukn egy kis szalonna pörcöt és a csészére helyezzük a pirítóst.