- 60 dkg brokkoli,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 szál felkarikázott
sárgarépa,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 2 dl tejszín,
- 15 dkg főtt, füstőlt bacon szalonna,
- 7 dl húsleves,
- 1/2 kisfej hagyma
- őrölt bors,
- reszelt szerecsendió,
- só
- vajas paprikakrémes piritós
A megmosott brokkolit rózsáira bontjuk.
A vastag
fás főszárát eldobjuk. A
húslevest
felmelegítjük, beledobjuk a brokkoli
rózsákat, a felkarikázott
répát, a
fél hagymát egészben.
Enyhén sózzuk,
borsozzuk és reszelünk rá egy kis
szerecsendiót. A levest
felforrósítjuk
és közepes tűzön fedő alatt
főzzük addig,
amíg a répát az ujjunk
között már
szét tudjuk nyomni.
Közben a bacon szalonnát vékonyra
csíkozzuk
és olajon megpirítjuk. A
szalonnát
kivesszük és félretesszük
tálalásig, az ízes maradék
olajat a fővő
levesbe csúrgatjuk.
Ha a leves kész lehúzzuk a tűzről,
kissé
hülni hagyjuk, majd a hagymát kivéve
turmixoljuk.
Nem kell tejlesen pürésíteni, ha kisebb
darabok
maradnak benne kellemessebb fogyasztani.
Tálalás előtt
elkészítjük a
pirítósokat. Toast kenyeret
átlóssan
háromszögre vágjuk,
megpirítjuk és
mág forrón egy késhegynyi vajjal
és
paprikakrémmel, igen vékonyan
áthúzzuk.
A levest csészébe tálaljuk.
Rászórukn egy kis szalonna
pörcöt és a
csészére helyezzük a
pirítóst.