Erőleves változatok

Erőleves alaprecept:

Hozzávalók: 
- 40 dkg sovány marhahús finomra darálva,
- 20 dkg csirkeaprólék,
- 40 dkg marha ritkacsont,
- 1 tojásfehérje,
- 1 ek. paradicsompüré,
- 40 dkg vegyes leveszöldség (répák, zeller, karalábé),
- egy levél kelkáposzta,
- 1 közepes fej hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma, 10 szem bors,
- 10 dkg gomba,
- 1 zöldpaprika,
- 1 paradicsom,
- só.

A felaprított csontot leforrázzuk , lecsepegtetjük. a darált húst, a feldarabolt csirkeaprólékot, a felszeletelt zöldségeket, a paradicsompürét és a tojásfehérjét alaposan összekeverjük. Majd apránként felengedjük
2,5 - 3 liter hideg vízzel és jól elkeverjük. ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a marhacsontot és időnkét kevergetve, nehogy leragadjon a darált hús, forrásig melegítjük.
Ekkor hozzáadjuk egészben a hagymát, fokhagymát, gombát, kelkáposztát, zöldpaprikát, paradicsomot és a borsot. Igen lassan, gyöngyözéssel minimum 3 órán! át fözzük.

Keverni nem szabad - TILOS! Nem fog odakapni!

Akkor kész, ha a leves kb. fele levét elfőtte, azaz 1,5 l lett!

Ezután gondosan zsírtalanítjuk. (Legkönyebb egy papírtörtlőből több kisebb darabot tépni és a leves tetejére engedni, majd lassan oldalra leemelni, majd jön a következő. Szinte minden zsiradékot le lehet így itatni róla.)
Végül vizes szövetszitakanálon, vagy szintén sűrű szövésű vászonszalvétán leveses tálba szűrjük.
Tálalni csészében fogjuk, különféle betétekkel, nagyon-nagyon forrón, vagy jól behűtve!
A jó leves kristálytiszta és aranysárga!


Változatok:

Dubarry módra: a betét karfiolrózsa és tojáskocsonya kockázva

Fridatto: sós palacsinta metéltre vágva, 100 g párolt zöldborsó, 50 g párolt  spárgafej

Strassburgi: 2 ek. libamájpüré, tojáskocsonya kockázva

Tojással: 1 tojássárgájára, vagy 2-3 nyers fürjtojásra merjük a forró levest

Húsgombóccal: külön edénybe főzött 4-5 apró húsgombóccal tálaljuk

Kertész módra: külön párolt vékonyra szelt pirított gomba, metéltre vágott sonka, marhanyelv, kevés cérnametélt

Tavaszi módra: párolt zöldborsó, spárgafej, fimora vágott petrezselyem és tárkonylevél

Julienne módra: vékony metéltre vágott, sárga- és  fehérrépa, zeller

Spanyol módra:  1 ek. paradicsompüré,  tojáskocsonya, gépsonka csíkok, főtt rizs, felezett nyers koktélparadicsom, zöldpaprika kocka, finomra vágott petrezselyem

Parasztosan: csíkozott leveszöldség, felén lilahagyma karika,  hozzá piritott zsemleszelet fokhagymával bedörzsölve paprikakrémmel megkenve

Érdemes nagyobb adagot főzni és lefagyasztani műanyag fagyasztó edényekben. Ha szükségünk van húslére, vagy csontlére kítűnő, ízes és  szinte zsírtalan  alaplevet használhatunk.
Főzelékek, mártások, levesek, pürék készítésénél igén jó hasznát vehetjük!