Hozzávalók:
- 40 dkg sovány marhahús finomra darálva,
- 20 dkg csirkeaprólék,
- 40 dkg marha ritkacsont,
- 1 tojásfehérje,
- 1 ek. paradicsompüré,
- 40 dkg vegyes leveszöldség (répák, zeller, karalábé),
- egy levél kelkáposzta,
- 1 közepes fej hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma, 10 szem bors,
- 10 dkg gomba,
- 1 zöldpaprika,
- 1 paradicsom,
- só.
A felaprított csontot leforrázzuk , lecsepegtetjük. a darált húst, a feldarabolt csirkeaprólékot, a felszeletelt zöldségeket, a paradicsompürét és a tojásfehérjét alaposan összekeverjük. Majd apránként felengedjük
2,5 - 3 liter hideg vízzel és jól elkeverjük. ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a marhacsontot és időnkét kevergetve, nehogy leragadjon a darált hús, forrásig melegítjük.
Ekkor hozzáadjuk egészben a hagymát, fokhagymát, gombát, kelkáposztát, zöldpaprikát, paradicsomot és a borsot. Igen lassan, gyöngyözéssel minimum 3 órán! át fözzük.
Keverni nem szabad - TILOS! Nem fog odakapni!
Akkor kész, ha a leves kb. fele levét elfőtte, azaz 1,5 l lett!
Ezután gondosan zsírtalanítjuk. (Legkönyebb egy papírtörtlőből több kisebb darabot tépni és a leves tetejére engedni, majd lassan oldalra leemelni, majd jön a következő. Szinte minden zsiradékot le lehet így itatni róla.)
Végül vizes szövetszitakanálon, vagy szintén sűrű szövésű vászonszalvétán leveses tálba szűrjük.
Tálalni csészében fogjuk, különféle betétekkel, nagyon-nagyon forrón, vagy jól behűtve!
A jó leves kristálytiszta és aranysárga!
Változatok:
- Dubarry módra: a betét karfiolrózsa és tojáskocsonya kockázva
- Fridatto: sós palacsinta metéltre vágva, 100 g párolt zöldborsó, 50 g párolt spárgafej
- Strassburgi: 2 ek. libamájpüré, tojáskocsonya kockázva
- Tojással: 1 tojássárgájára, vagy 2-3 nyers fürjtojásra merjük a forró levest
- Húsgombóccal: külön edénybe főzött 4-5 apró húsgombóccal tálaljuk
- Kertész módra: külön párolt vékonyra szelt pirított gomba, metéltre vágott sonka, marhanyelv, kevés cérnametélt
- Tavaszi módra: párolt zöldborsó, spárgafej, fimora vágott petrezselyem és tárkonylevél
- Julienne módra: vékony metéltre vágott, sárga- és fehérrépa, zeller
- Spanyol módra: 1 ek. paradicsompüré, tojáskocsonya, gépsonka csíkok, főtt rizs, felezett nyers koktélparadicsom, zöldpaprika kocka, finomra vágott petrezselyem
- Parasztosan: csíkozott leveszöldség, felén lilahagyma karika, hozzá piritott zsemleszelet fokhagymával bedörzsölve paprikakrémmel megkenve
Érdemes nagyobb adagot főzni és lefagyasztani műanyag fagyasztó edényekben. Ha szükségünk van húslére, vagy csontlére kítűnő, ízes és szinte zsírtalan alaplevet használhatunk.
Főzelékek, mártások, levesek, pürék készítésénél igén jó hasznát vehetjük!