Lencsekrémleves

Hozzávalók:


-  20 dkg lencse,
-  10 dkg főtt, füstölt     kockázott    császárszalonna,
-  1,2 liter zöldségleves    alaplé,
-  1 szál sárgarépa,
-  kis gumó zeller
  (a zeller levéllel díszítjük)
-  1/2 fej vöröshagyma,
-  2 babérlevél,
-  3 dkg liszt
-  1 mk. pirospaprika
-  2 kk. mustár,
-  1 kk. cukor,
-  2 dl tejföl,
-  1 kk. citromlé,
-  só.

A megmosott és átválogatott lencsét előző este beáztatjuk. Másnap az áztató vizét elöntjük.

A szalonnát kiolvasztjuk és a liszttel, valamint a finomra vágott hagymával zsemleszínű rántást készítünk. Rádobjuk az apróra felkockázott répát és zellert, kissé együtt pirítjuk, majd erre szórunk 1 mk. pirospaprikát, átkeverjük és felöntjük a zöldséges alaplével.  Hozzádobjuk a babért és beleöntjük az áztatott lencsét. Igen-puhára főzzük. Ha megfőtt a babért kidobjuk belőle.

Kis keverőtálba citromlevet, cukrot, mustárt, majd a tejfölt teszünk és simára kikeverjük, majd a leveshez keverjük. 5-10 percig együtt főzzük.

Ezután a lencsét áttörjük, úgy hogy a héja ne kerüljön a krémbe.
(Én mixelni szoktam, bár ekkor marad egy kis darabos lencsehéj benne, de ez rusztikussá teszi és még senki sem kifogásolta!)
Szükség esetén kevés alaplével hígíthatjuk. Ízlés szerint utána ízesítjük.
Pirított csíkozott bacon szalonnával tálaljuk és tépkedett zellerlevéllel díszítjük.