Hozzávalók:
- 20 dkg lencse,
- 10 dkg főtt, füstölt kockázott
császárszalonna,
- 1,2 liter zöldségleves alaplé,
- 1 szál sárgarépa,
- kis gumó zeller
(a zeller levéllel díszítjük)
- 1/2 fej vöröshagyma,
- 2 babérlevél,
- 3 dkg liszt
- 1 mk. pirospaprika
- 2 kk. mustár,
- 1 kk. cukor,
- 2 dl tejföl,
- 1 kk. citromlé,
- só.
A megmosott és átválogatott lencsét előző
este beáztatjuk. Másnap az áztató
vizét elöntjük.
A szalonnát kiolvasztjuk és a liszttel, valamint a
finomra vágott hagymával zsemleszínű
rántást készítünk. Rádobjuk az
apróra felkockázott répát és
zellert, kissé együtt pirítjuk, majd erre
szórunk 1 mk. pirospaprikát, átkeverjük
és felöntjük a zöldséges alaplével.
Hozzádobjuk a babért és beleöntjük
az áztatott lencsét. Igen-puhára főzzük. Ha
megfőtt a babért kidobjuk belőle.
Kis keverőtálba citromlevet, cukrot, mustárt, majd a
tejfölt teszünk és simára
kikeverjük, majd a leveshez keverjük. 5-10 percig együtt
főzzük.
Ezután a lencsét áttörjük, úgy
hogy a héja ne kerüljön a krémbe.
(Én mixelni szoktam, bár ekkor marad egy kis darabos lencsehéj benne, de ez rusztikussá teszi és még senki sem kifogásolta!)
Szükség esetén kevés alaplével
hígíthatjuk. Ízlés szerint utána
ízesítjük.
Pirított csíkozott bacon szalonnával tálaljuk és tépkedett zellerlevéllel díszítjük.