Hozzávalók:
- 5 dkg kolozsvári szalonna,
- 20-20 dkg fehér- és
sárgarépa, zeller,
- 1 fej hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg burgonya,
- 1 zöldparika,
- 1 kk. Piros Arany,
- 1 kk. pirospaprika,
- 2 dl aludtej, vagy tejföl,
- 1-1 csomó petrezselyem, zellerlevél,
- 1 ág rozmaring,
- 1 nagy levél bazsalikom,
- 10 dkg 8 tojásos hosszúmetélt,
- 1,5 liter erőleves,
- só, bors.
A
szalonnát felkockázzuk, és
kiolvasztjuk, a zsírban megfonnyasztjuk az
apróra vágott
vöröshagymát és a
szétnyomott fokhagymát, majd a
vékonyra felkarikázott
répákat, a zellert és a
kiskockára vágott burgonyát is
hozzáadjuk. Együtt pirítjuk. A hagyma
éppen csak kezdjen sárgulni. Ekkor megborsozzuk
kissé sózzuk
és hozzáadjuk a paprikát,
pirospaprikát, pirosaranyat. Elkeverjük
és felöntjük az erőlevessel,
az apróra vágott petrezselyem, valamint a
zellerlevél felét
és a rozmaring ágat hozzáadjuk. Ha a
zöldségek kezdenek puhulni beledobjuk a
tésztát, majd készre főzzük.
A 2 dl tejfölhöz(aludtejhez)
apránként, kevergetés közben
adunk a leves levéből kb. 2-3 dl-t,
állandó keverés mellett, majd a
meghígított tejfölt levesbe
öntjük, kiforraljuk. Közben
kevergetjük, hogy a tejföl ne csomósodjon
meg.
Tálalás előtt a rozmaring ágat
és a szét nem főtt fokhagymát
kivesszük. A tányér
aljára egy kiskanál tejfölt
teszünk. Erre szórunk egy kis vágott
petrezsemelyemet és zellerlevelet és a bazsalikom
levélből lecsippentett kis darabkát, majd erre
merjük a forró levest. A hegyi rétek
friss illatát idéző könnyű,
pikáns ízű leves.