Zöldborsó krémleves vajgaluskával

Hozzávalók:



-  35 dkg zsenge zöldborsó,-  1 kiseb szál sárgarépa apróra felkockázva,-  1 csomó petrezselyemzöldje finomra aprítva,-  1 liter erőleves, vagy húsleves alaplé,-  2 dl tejszín,-  2 ek. étkezési keményítő,-  2 kockacukor,-  só.


A vajgaluskához:-  1 tojás,-  5 dkg vaj,-  5 dkg finom liszt,-  só, bors, cukor.


Az  erőlevesbe, vagy szűrt húslevesbe feltesszük főni a zöldborsót és a felaprított répát.
Közben elkészítjük a vajgaluska tésztáját. A vajat  megolvasztjuk és félretesszük. Egy tojást két csipet sóval felverünk habosra, hozáadunk egy csipet őrőlt borsot és egy csipet cukrot és kb. ek. aprított petrezselymet. Ezután apránként belekeverünk 5  dkg lisztet és közben egy-egy kis adag vajat is adunk hozzá. Galuska sűrűségű tésztát kell kapnunk. Ha kész, félretesszük és legalább 20 percet pihentessük.
Ha a zöldborsónk kellően megfőtt (a szemet villán könnyen át tudjuk nyomni) leszűrjük és szitán a főzőlével áttörjűk (a héja részt kiöntjük). Ha sűrű lenne a maradék főzőlével visszahígítjuk és visszatesszük a tűzre. Beledobjuk a két kockacukrot.
Az étkezési keményítőt csomómentesre elkeverjük a 2 dl tejszínnel és egy csipet sóval, majd a forrásnak induló levesbe kevegetjük.
Ha a leves kezd bugyogni egy kis kanalat a forró levesbe felmelegítünk és a vajasgaluskát beleszaggatjuk. Kb. öt perc múlva a felszínen maradnak, tehát megfőttek. Ekkor a levest vegyük le a tűzről, mert a galuskák szétáznak. Kóstóljuk meg, ízlés szerint édesítsük, sózzuk.
Tálaláskor a tetejét bőben hintsük meg frissen vágott petrezselyemmel.