Zeller krémleves




-  30 dkg zeller (kb. két közepes
    zellergumó),
-  kisfej hagyma apróra vágva,
-  0,5 liter zöldségleves alaplé,
-  2 evőkanál olaj,
-  2 tojássárgája,
-  1 dl tejföl,
-  3 dkg kemény sajt reszelve,
-  1 kávéskanál vaj,
-  3 dkg sárgarépa kislyukú rezselőn lereszelve,
-  2 szál zellerlevél apróra vágva, vagy egy egy csapott ek.
    szárított,
-  só, frissen őrőlt bors, csapott mk. curry por.


A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk az apró kockára vágott előzőleg megtisztított  zellert egy csipet sót, borsozzuk és kicsit együtt pirítjuk. Ezután felöntjük 0,5 l zöldséges alaplével és lassú tűzön fedő alatt vajpuhára pároljuk. Ha villával megynyomva szétesik a zellert szűrőkanállal kiszedjük és mixerrel kissé pépesítjük, közben apránkét hozzáadjuk a főzőlevét, hogy levesesen híg állagát megtartsa, majd szitán átszűrjük (a zeller keményebb rostjai nem kerülnek a levesbe) .

A tojásokat elhabarjuk a tejföllel és a curry-vel, majd a leveshez keverjük a vajat is.
Feltesszük lassú tűzre, felforraljuk és lassú tűzön kevergetve kissé besűrítjük.

Ha kell utána sózzuk, borsozzuk. Csészében tálaljuk. A tetejét meghintjük vágott zellerlevéllel és egy csipet reszelt sárgarépát.
Egy csipet sajtot is tehetünk díszítésnek.