Hozzávalók:
-
35 dkg zsenge zöldborsó,
- 1 kiseb szál sárgarépa apróra
felkockázva,
- 1 csomó petrezselyemzöldje
finomra aprítva,
- 1 liter erőleves, vagy
húsleves
alaplé,
- 2 dl tejszín,
- 2 ek. étkezési
keményítő,
- 2 kockacukor,
- só.
A vajgaluskához:
- 1 tojás,
- 5 dkg vaj,
- 5 dkg finom liszt,
- só, bors, cukor.
Az erőlevesbe, vagy szűrt húslevesbe feltesszük főni a zöldborsót és
a felaprított répát.
Közben elkészítjük a vajgaluska
tésztáját. A vajat
megolvasztjuk és félretesszük.
Egy tojást két csipet sóval
felverünk habosra, hozáadunk egy csipet őrőlt
borsot és egy csipet cukrot és kb. 1 ek.
aprított
petrezselymet. Ezután
apránként belekeverünk 5 dkg
lisztet és közben egy-egy kis adag vajat is adunk
hozzá. Galuska sűrűségű
tésztát kell
kapnunk. Ha kész, félretesszük
és legalább 20 percet pihentessük.
Ha a zöldborsónk kellően megfőtt (a szemet
villán könnyen át tudjuk nyomni) leszűrjük
és szitán a főzőlével áttörjűk (a héja
részt kiöntjük). Ha sűrű lenne, a maradék főzőlével
visszahígítjuk és visszatesszük a tűzre. Beledobjuk a
két kockacukrot.
Az étkezési keményítőt
csomómentesre elkeverjük a 2 dl tejszínnel és egy
csipet sóval, majd a forrásnak induló levesbe kevergetjük.
Ha a leves kezd bugyogni egy kis kanalat a
forró levesbe felmelegítünk és a
vajasgaluskát beleszaggatjuk. Kb. öt perc múlva a
felszínen maradnak, tehát megfőttek. Ekkor a levest vegyük le
a tűzről, mert a galuskák szétáznak.
Kóstóljuk meg, ízlés
szerint édesítsük, sózzuk.
Tálaláskor a tetejét bőven
hintsük meg frissen vágott petrezselyemmel.