Tőkehalas rizottó




Hozzávalók:

- 50 dkg tőkehalfilé,
- 1 ek. citromlé,
- 0,7 liter zöldségalaplé,
- 5 dkg vaj,
- 1 fej finomra aprított vöröshagyma,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma.
- 1,5 dl száraz fehérbor,
- 1,5 ek. szárított morzsolt tárkony,
- 12 dkg gomba, vékonyra szelve,
- 15 dkg gyorsfagyasztott zöldségkeverék, 

- 1 kk. mustár,
- 30 dkg rizottórizs,
- 1 kk. só, bors.

Egy lábasban alacsony hőfokon felolvasztjuk a vaj felét, majd hozzáadjuk a hagymát.
Ha üvegesre pirult hozzáadjuk a fokhagymát és a gyorsfagyasztott  zöldségeket. Egy kis ideig együtt tovább pirítjuk.

Ezután hozzáadjuk a gombát, majd kis idő múlva az egészet kiszedjük és a forró zsiradékban a rizst is átforgatjuk.
Felötjük a borral és erős tűzön beforraljuk, hogy szinte teljesen eltünjön a rizs alól a folyadék.
Ekkor mérsékeljük a lángot és a forró alaplevet lassan kis merőkanállal adagoljuk a rizshez, mindig csak annyit, amit éppen felvesz.
Közben folyamatosan keverjük.
Kb. 10 perc múlva feltesszük a halat, bőrével lefelé és sózzuk borsozzuk, majd fedő alatt pároljuk.
Amikor a rizs már kezd puhulni (15-20 perc) hozzáadjuk a mustárt és a citromlevet. Közben a halat megfordítjuk és ismét lefedjük.



A rizshez adjuk még a maradék vajat és a tárkonyt, átkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről és lefedve egy jó negyedórát a rizst tovább puhulni hagyjuk.
Ha jól dolgoztunk nem lucskos, de krémes-leves állagú lesz a rizottónk.
Közben a halunk is elkészült.
Ha először csináljuk, és ha főleg nem rizottó rizst használunk a rizs pörgős lesz de, egy száraz rizsköretet kapunk.
Ezen úgy tudunk segíteni, hogy egy kis alaplevet csempészünk még hozzá és 5 percre vissza melegítjük. Persze ez csak közelíteni fogja a rizottó lágy selymességét.