Hozzávalók:
- 3-4 szobahőmérsékletü
tojássárgája,
- 3-4 dl olívaolaj,
- 1 ek. mustár,
- só, bors.
Egy mély tálat kikenjük a mustárral ebbe tesszük a tojássárgákat, és elektromos habverővel alacsony fokozaton felverjük. Csepegtetve, folytonos keverés mellett hozzáöntjük az olajat. Végül sóval és borssal ízesítjük.
Zöldfűszeres: a majonézt összekeverjük egy-egy evőkanál aprított friss tárkonnyal, metélőhagymával és bazsalikommal.
Fokhagymás: a majonézhez 3 db 1 ek. olajban leturmixolt nagyobb fokhagymagerezdet teszünk.
Majonézes mártásokból néhány
- amerikai mártás: majonéz, csípős mustár, ketchup,
- andaluz : paradicsompüré, tárkony, felaprózott
paradicsompaprika,
- ciprusi: paradicsompüré, tárkony, szardellapaszta,
- arles-i: szardellapaszta, friss, aprózott, érett paradicsom,
- bohém: besamel, csípős mustár,
- epikureoszi: reszelt salátauborka, tejszín,
- spanyol : csípős pirospaprika, zúzott fokhagyma, mustár,
darált főtt sonka,
- zöld: tetszés szerinti friss fűszernövény (pl. petrezselyem,
zeller, tárkony, kapor ízlés szerint),
- dalmát: paradicsompüré, reszelt ecetes uborka, apróra vágott
zöld- (vagy paradicsom-) paprika, tárkony,
- valentina: mustár, tárkony, reszelt torma,
- torinói: spenótpüré, tejszin, felaprított ecetes savanyúság;
- svéd: elmorzsolt tonhal saláta, kaviár,
- normandiai: tejszinhab és érett camembert típusú sajt,
- magyaros: Piros Arany, reszelt hagyma és fokhagyma, csipet
pirospaprika.
Az arányokat tessék próbálkozással (kóstolással) meghatározni, mert akárcsak a só és bors mennyisége, ez is teljes mértékben ízlés kérdése.
- andaluz : paradicsompüré, tárkony, felaprózott
paradicsompaprika,
- ciprusi: paradicsompüré, tárkony, szardellapaszta,
- arles-i: szardellapaszta, friss, aprózott, érett paradicsom,
- bohém: besamel, csípős mustár,
- epikureoszi: reszelt salátauborka, tejszín,
- spanyol : csípős pirospaprika, zúzott fokhagyma, mustár,
darált főtt sonka,
- zöld: tetszés szerinti friss fűszernövény (pl. petrezselyem,
zeller, tárkony, kapor ízlés szerint),
- dalmát: paradicsompüré, reszelt ecetes uborka, apróra vágott
zöld- (vagy paradicsom-) paprika, tárkony,
- valentina: mustár, tárkony, reszelt torma,
- torinói: spenótpüré, tejszin, felaprított ecetes savanyúság;
- svéd: elmorzsolt tonhal saláta, kaviár,
- normandiai: tejszinhab és érett camembert típusú sajt,
- magyaros: Piros Arany, reszelt hagyma és fokhagyma, csipet
pirospaprika.
Az arányokat tessék próbálkozással (kóstolással) meghatározni, mert akárcsak a só és bors mennyisége, ez is teljes mértékben ízlés kérdése.
