Ananászos édes-savanyú csibe




 Hozzávalók:

-   2 nagyobb csirkemell, négy szeletre bontva,
-   5 dkg vaj,
-   3 ek. olaj,
-   1 dl főzőtejszín,
-   1 ananász konzerv,
-   1 citrom,
-   1 narancs,
-   1 dl száraz fehérbor,
-   1 fél csomó petrezselyem,
-   liszt, só, bors.

A hússzelet egyik oldalát sózzuk, a másik oldalát citrommal bedörzsöljük. A húsokat 0,5 órára hűtőben pihentetjük.

Az ananász konzervet felbontjuk. Ha karikás, 8 karikát felkockázunk. Az ananász kockákra egy fél citrom és egy fél narancs levét csavarjuk és ráreszelünk egy fél narancs héját. Végül 8-10 ek. ananászlevet öntünk rá, elkeverjük és állni hagyjuk.

Egy mélytányérba lisztet teszünk, egy kevés sót, megborsozzuk és ebbe forgatjuk meg a csirke melleket.

Nagyobb mély serpenyőben,vagy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olajat és felhevítjük. Ebben süssük ki hirtelen a húsokat. Oldalanként 3 percig, hogy zsemlye színű legyen.

A sütőlébe beleöntjük a bort és elkevergetve a pörzsanyagokat feloldjuk, majd hozzáöntjük a felkockázott ananászt, visszatesszük a húsokat. Fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. (Ha elfőné a levét vízzel pótoljuk, de ne hígítsuk!)

Ha a hús puha, szedjünk ki a léből és keverjük a tejszínhez, majd öntsük a húsra. 5-10 perc lassú rotyogás után eltűnik a tejszín-íz és kész a csibe. (Ne kevergessük, mert a hús összetörik!)