Hozzávalók:
- 1 csirke (1,2-1,5 kg),
- 2 nagy fej vöröhagyma,
- 2 nagy fej vöröhagyma,
- 3 ek. olaj,
- 10 dkg füstölt szalonna felcsíkozva,
- 1 kk. cípős pirospaprika,
- 1 kk. édes-nemes paprika,
- 1 kk. Piros Arany,
- 1 kk. paradicsompüré,
- 30 dkg gomba,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 dl száraz vörösbor,
- 1-1 dl tejföl, főzőtejszín,
- só, bors, szárított majoranna, csipet cukor.
A csirkét megmossuk, feldaraboljuk. A szalonnát az olajban addig pirítjuk, míg majdnem minden zsírját leadja, majd a kockára vágott hagymát adjuk hozzá, amit szintén üvegesedésig
párolunk.
A tűzről lehúzva hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikákat, a Piros Aranyat és a paradicsompürét és egy
csipet cukrot, végül a csirkedarabokat.
Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a bort és néhány percig erős tűzön pirítjuk. Mérsékelt tűzön fedő alatt 25 percig
pároljuk.
Ha a levét elfőtte volna kevés vízzel pótoljuk. Ezután mellédobjuk a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és meghintjük két csipet majorannával, beletesszük az 1 dl tejszínt és ízlés szerint a tejfölt. Fedő alattkészre
pároljuk. Szokásosan galuskával tálaljuk.
(Bográcsban is készíthető!)