Bakonyi csirkepaprikás

 Hozzávalók:

 -  1 csirke (1,2-1,5 kg),

  2 nagy fej vöröhagyma,

  3 ek. olaj,

  10 dkg füstölt szalonna felcsíkozva,

-   1 kk. cípős pirospaprika,

-   1 kk. édes-nemes paprika,

  1 kk. Piros Arany,

-   1 kk. paradicsompüré,

  30 dkg gomba,

  3 gerezd fokhagyma,

   2 dl száraz vörösbor,

   1-1 dl tejföl, főzőtejszín,

  só, bors, szárított majoranna, csipet cukor.


csirkét megmossuk, feldaraboljuk. A szalonnát az olajban addig pirítjuk, míg majdnem minden zsírját leadja, majd a kockára vágott hagymát adjuk hozzá, amit szintén üvegesedésig
párolunk.

tűzről lehúzva hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikákat, a Piros Aranyat és a paradicsompürét és egy
csipet cukrot, végül a csirkedarabokat.
Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a bort és néhány percig erős tűzön pirítjuk. Mérsékelt tűzön fedő alatt 25 percig
pároljuk.

Ha a levét elfőtte volna kevés vízzel pótoljuk. Ezután mellédobjuk a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és meghintjük két csipet majorannával, beletesszük az 1 dl tejszínt és ízlés szerint a tejfölt. Fedő alattkészre
pároljuk. Szokásosan galuskával tálaljuk.

(Bográcsban is készíthető!)