Almaleves


Hozzávalók:

-  50 dkg savanykás alma
-  1 evőkanál méz
-  1/2 citrom reszelt héja
-  2 kk. citromlé
-  1 mk. fahéj
-  1 mk. szegfűszeg
-  2 kk. étkezési keményítő
-  2 dl főzőtejszín
-  3 dl édes fehérbor
-  2 dl 100%-os almalé
-  2 dl víz
-  egy csipet só
-  5 dkg vaj
-  2 zsemle

Az almák magházát eltávolítjuk, 1/4-ét negyedeljük, másik 3/4 részt apróra felkockázzuk, elkeverjük 2 mk. citromlével , majd 2 dl almalében és 1 dl borban puhára pároljuk. Ha megfőtt leturmixoljuk, majd beletesszük az 1/4-re darabolt almákat is az edényébe, feleresztjük 2 dl borral, fahéjjal és mézzel és szegfűszeggel ízesítjük, beletesszük a csipet sót és átforraljuk.
A keményítőt elkeverjük a vízzel és a tejszínnel és a forró levesbe keverjük.
Vajban megpirított zsemlekockával tálaljuk. Hidegen is élvezhető!