Aszaltgyümölcsleves



Hozzávalók:

-  150 g vegyes aszaltgyümölcs (sárgabarack, alma, szilva,                              banán, meggy),
-  1 db kisujjnyi fahéj,
-  1 ek. méz,
-  1,5 dkg ételkeményítő (1 púpos ek.),
-  5 dkg mazsola,
-  0,5 dl főzőrum (esetleg egy kk. aroma),
-  1 dl főzőtejszín,
-  1 db zöld alma meghámozva kockára vágva,
-  2 dl muskotályos édes fehérbor,
-  1 db kisebb citrom reszelt héja és felének a leve,
-  3 db szegfűszeg,
-  só.

Az aszalt gyümölcsöket meleg vízzel leöblítjük, majd langyos vízbe 2-3 órára beáztatjuk. A mazsolát váltott langyos vízben mossuk, és egy órára rumba, vagy rumaromás langyos vízbe áztatjuk. Ezután az aszalt gyümölcsöt ismét leöblítjük, lecsöpögtetjük, nagyobb darabokra (félbe, negyedbe) vágjuk, a mazsoláról leöntjük az áztató levet és a gyümölccsel együtt 0,5 liter hideg vízben feltesszük főni.

A fővő gyümölcshöz adjuk fűszerzacskóban (teatojásban) a fahéjat, szegfűszeget. Reszeljünk rá egy citrom héját. Ízesítjük citromlével, mézzel és egy csipetnyi sóval. (Egyes mazsola fajták könnyen szétfőnek! Ezért a mazsolát később célszerű a leveshez adni!)

10-15 perc alatt a gyümölcsök megpuhulnak. Ekkor eltávolítjuk a fűszeres zacskót és a levesbe tesszük az almát is.

(Ha az aszalt gyümölcsben aprómagvas is van (pl. füge), vagy nagy magvú; datolya célszerű a levest finom szűrőn átszűrni, illetve a datolyát a főzés előtt kimagozni.)

A rizslisztet (étkezési keményítőt) kikeverjük a borral és a főzőtejszínnel majd a lassú forrású leveshez adjuk. Kb. 10 perc alatt készre főzzük (az alma könnyen szétesik!). Hidegen is kitűnő.
Levescsészében, édes tejszínhab-ró
zsával tálaljuk.