- 1-1,5 kg-os csirke, vagy egy
kisebb mell, és két comb,
- 1 nagyfej hagyma,
- 1 mk. sáfrány,
- 8-10 friss, vagy 1 mk. szárított
morzsolt tárkony,
- 5 dkg vaj,
- 3 dkg liszt,
- 2 nagyobb savanykás alma,
- kevés tárkonyos borecet,
- 1 csomó apróra vágott petrezselyem,
- 2 dl főzőtejszín,
- 1 dl tejföl,
- 5 szem bors,
- 1 kk. Piros Arany,
- só, csipet cukor.
A megmosott csirkét szétbontjuk, a szárnyakat, nyakat, hátát, lábat nem használjuk. (Lefagyaszthatjuk aprólékleveshez.)
A mellét négybe vágjuk, a a combot alsóra és felsőre és hideg vízben feltesszük főni. Közben párszor lehabozzuk.
A hagymát lereszeljük és a vajon üvegesre pároljuk.
Ha a leves nem ad fel több habot belekanalazzuk a párolt hagymát, a tárkonyt, a sáfrányt, a szemes borsot, a Piros Aranyat, a petrezselyem felét, kevés sót és lassú tűzön tovább főzzük, amíg a hús a csontról könnyen leválik.
Ekkor a húst kivesszük, leszedjük a csontjáról és kisebb kockára daraboljuk.
A levest leszűrjük, a lisztet a tejszínnel csomómentesre kikeverjük és behabarjuk vele a levest. Ezután jól kiforraljuk. Az almát jól megmossuk és a magházát eltávolítjuk, majd kis kockára vágjuk, kanálka borecettel átforgatjuk és egy-két csipet cukorral ízesítjük, majd a korábban feldarabolt csirkehússal együtt a forró leveshez adjuk. Ha visszahűtené a levest kis tűzön melegítsük vissza, de ne kevergessük, csak rázogassuk az edényt.
A levest tányérba tálaljuk. A tetejére egy kk. tejfölt teszünk és csillagformára széthúzogatjuk a tetején, végül a megmaradt csipetnyi apróra vágott petrezselyemzöldet rászórjuk.