Becsinált csirkeleves


Hozzávalók:

-  1-1,5 kg-os csirke, vagy egy
   kisebb mell, és két comb,
-  1 nagyfej hagyma,
-  1 mk. sáfrány,
-  8-10 friss, vagy 1 mk. szárított
   morzsolt tárkony,
-  5 dkg vaj,
-  3 dkg liszt,
-  2 nagyobb savanykás alma,
-  kevés tárkonyos borecet,

-  1 csomó apróra vágott petrezselyem,
-  2 dl főzőtejszín,
-  1 dl tejföl,
-  5 szem bors,
-  1 kk. Piros Arany,
-  só, csipet cukor.

A megmosott csirkét szétbontjuk, a szárnyakat, nyakat, hátát, lábat nem használjuk. (Lefagyaszthatjuk aprólékleveshez.)
A mellét négybe vágjuk, a a combot alsóra és felsőre és hideg vízben feltesszük főni. Közben párszor lehabozzuk.
A hagymát lereszeljük és a vajon üvegesre pároljuk.
Ha a leves nem ad fel több habot belekanalazzuk a párolt hagymát, a tárkonyt, a sáfrányt, a szemes borsot, a Piros Aranyat, a petrezselyem felét, kevés sót és lassú tűzön tovább főzzük, amíg a hús a csontról könnyen leválik.
Ekkor a húst kivesszük, leszedjük a csontjáról és kisebb kockára daraboljuk.
A levest leszűrjük, a lisztet a tejszínnel csomómentesre kikeverjük és behabarjuk vele a levest. Ezután jól kiforraljuk. Az almát jól megmossuk és a magházát eltávolítjuk, majd kis kockára vágjuk, kanálka borecettel átforgatjuk és egy-két csipet cukorral ízesítjük, majd a korábban feldarabolt csirkehússal együtt a forró leveshez adjuk. Ha visszahűtené a levest kis tűzön melegítsük vissza, de ne kevergessük, csak rázogassuk az edényt.
A levest tányérba tálaljuk. A tetejére egy kk. tejfölt teszünk és csillagformára széthúzogatjuk a tetején, végül a megmaradt csipetnyi apróra vágott petrezselyemzöldet rászórjuk.