Bakonyi rostélyos



Hozzávalók:

-  4 db magas hátszín ~15-16 dkg-os szeletekben (rostélyos),
-  10 dkg mangalica zsír,
-  10 dkg vöröshagyma,
-  25 dkg sárgarépa,
-  30 dkg vargánya gomba,
-  25 dkg párolt zöldborsó,
-  2 dl tejföl,
-  2 dl száraz fehérbor,
-  2 dkg édes-nemes  fűszerpaprika,
-  1,5 dkg étkezési keményítő,
-  2 csomó  petrezselyem zöld,
-  
só, bors.

A hússzeleteket kiverjük, (a kalapács rosttörő részével) sózzuk borsozzuk és a forró zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük. A kisült szeleteket lábasba rakjuk.

A vissza maradt forró zsírban  a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk. A tűzről lehúzzuk és meghintjük a pirospaprikával. Jól átkeverjük és felöntjük a borral és 1 dl vízzel.  Visszahúzva a lángra felforraljuk, sóval, borssal fűszerezzük és a lábosban lévő rostélyosokra öntjük. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk.

A sárgarépát, felkockázzuk és  kevés sós vízben puhára pároljuk.

Külön edényben a zöldborsót is megpároljuk.
Közben a gombát kevés zsíron megfonnyasztjuk.
A húsos lábosról levesszük a fedőt és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a párolt zöldségeket. Utána ízesítjük.

Keményítővel elkevert tejfölt hozzáadva átforraljuk.

Tálaláskor friss petrezselyem zölddel meghintjük.

Körete sokféle lehet, de arra figyeljünk, hogy kevés (szafttal) lével készülő étel!

Én kockázott, zsíron futtatott zsemlegombócot adok mellé!