- 1db 1 kg-os füstölt sertéscsülök,
- 15 dkg füstölt szalonna,
- 30 dkg vörös bab (konzerv),
- 20 dkg húsos zöldpaprika,
- 5 dkg sűrített paradicsom,
- 3 evőkanál ketchup,
- 1 mk. Erős Pista,
- 20 dkg paradicsom,
- 15 dkg gomba,
- 15 dkg cukkini,
- 2 gerezd préselt fokhagyma,
- 1 csokor vágott petrezselyem,
- 2 csipet morzsolt zeller,
- 2 kk. morzsolt majoranna,
- 2 kk. barna cukor,
- só, bors.
A sertéscsülköt langyos vízben gondosan megmossuk és egy éjszakára vízben kiáztatjuk. Másnap friss vizet aláöntve puhára főzzük, majd még melegen kicsontozzuk. Előmelegített sütőben ketchuppal kenegetve ropogósra sütjük.
Elkészítjük a ragut: a csülök főzőlevének felhasználásával - vigyázzunk, nagyon sós is lehet, akkor vízzel hígítsuk - elkeverjük a babot és egy-két órát állni hagyjuk. A bab saját levét nem használjuk!
A szalonnát kockára vágjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt hámozott paradicsomot, a kicsumázott, karikára vágott paprikát, valamint a vékonyra szelt gombát és a hámozatlan, vékony hasábra vágott cukkinit végül a petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és fedő alatt félpuhára pároljuk.
A végén belekeverjük a leszűrt vörös babot. Ízesítjük 2 ek. kanál ketchuppel, borsozzuk és hozzáadjuk a paradicsompürét, Erős Pistát, csipet sót, a 2-3 kk. cukrot, csipet morzsolt zellert és a majorannát és a préselt fokhagymát. Jól átkeverjük és 10 percig lassú tűzön összefőzzük. Ennek a ragunak meglehetősen fűszeresnek kell lennie!
A sült csülköt nagyobb darabokra vágjuk, úgy hogy legyen benne zsírosabb és kevéssé zsíros darab is. Tálra halmozzuk és leöntjük a raguval. Ha van időnk célszerű a ragut átpasszírozni fémszitán és úgy önteni a csülökhúsra, ekkor
burgonyakrokettel körítjük. Azonnal, forrón tálaljuk.
Ha nem passzírozzuk át; a csülök mellé köretként adjuk a babos-ragut.