Vörösbabos csülök


Hozzávalók:

-   1db 1 kg-os füstölt sertéscsülök,
-   15 dkg füstölt szalonna,
-   30 dkg vörös bab (konzerv),
-   20 dkg húsos zöldpaprika,
-   5 dkg sűrített paradicsom,
-   3 evőkanál ketchup,
-   1 mk. Erős Pista,
-   20 dkg paradicsom,
-   15 dkg gomba,
-   15 dkg cukkini,
-   2 gerezd préselt fokhagyma,
-   1 csokor vágott petrezselyem,
-   2 csipet morzsolt zeller,
-   2 kk. morzsolt majoranna,
-   2 kk. barna cukor,
-   só, bors.

A sertéscsülköt langyos vízben gondosan megmossuk és egy éjszakára vízben kiáztatjuk. Másnap friss vizet aláöntve puhára főzzük, majd még melegen kicsontozzuk. Előmelegített sütőben ketchuppal kenegetve ropogósra sütjük.

Elkészítjük a ragut: a csülök főzőlevének felhasználásával - vigyázzunk, nagyon sós is lehet, akkor vízzel hígítsuk - elkeverjük a babot és egy-két órát állni hagyjuk. A bab saját levét nem használjuk!

A szalonnát kockára vágjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt hámozott paradicsomot, a kicsumázott, karikára vágott paprikát, valamint a vékonyra szelt gombát és a hámozatlan, vékony hasábra vágott cukkinit végül a petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és fedő alatt félpuhára pároljuk.
A végén belekeverjük a leszűrt vörös babot. Ízesítjük 2 ek. kanál ketchuppel, borsozzuk és hozzáadjuk a paradicsompürét, Erős Pistát, csipet sót, a 2-3 kk. cukrot, csipet morzsolt zellert és a majorannát és a préselt fokhagymát. Jól átkeverjük és 10 percig lassú tűzön összefőzzük. Ennek a ragunak meglehetősen fűszeresnek kell lennie!

A sült csülköt nagyobb darabokra vágjuk, úgy hogy legyen benne zsírosabb és kevéssé zsíros darab is. Tálra halmozzuk és leöntjük a raguval. Ha van időnk célszerű a ragut átpasszírozni fémszitán és úgy önteni a csülökhúsra, ekkor
burgonyakrokettel körítjük. Azonnal, forrón tálaljuk.

Ha nem passzírozzuk át; a csülök mellé köretként adjuk a babos-ragut.