Májgombócos jérceleves


Hozzávalók:

- 1 jérce (~80 dkg),
- 5 dkg füstölt szalonna,
- 1 nagy fej, 1 kis fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kk. csemege őrölt paprika,
- 1 hegyes erős zöldpaprika,
- 10 dkg sárgarépa,
- 5 dkg zeller,
- 15 dkg zöldpaprika,
- 15 dkg paradicsom,
- 1,5 l húsalaplé,
- 10 dkg csirkemáj,
- 1 szikkadt zsemle,
- 2 dl tej (ebbe áztatjuk be a zsemlét),
- 1 ek. zsemlemorzsa,
- 1 tojás,
- 4 dkg vaj,
- 1 csipet majoranna,
- 1 csomó petrezselyemzöld,
- só, bors.

Először a gombócokhoz fogunk. A kis fej hagymát finomra aprítunk, hozzáadjuk a vágott petrezselyem, 2/3-át a felhevített vajba dobjuk és a hagymát megfonnyasztjuk.
A májat elkaparjuk, (a hártyákat, ereket eldobjuk) majd hozzáadjuk a tejben megáztatott kinyomott zsemlét, a tojást, a zsemlemorzsát, majorannát, sót, borsot és jól elkeverjük. (Ha később túl hígnak találjuk még egy kanál zsemlemorzsát adjunk hozzá.) Felhasználásig tegyük hűtőbe.

A jércét megmossuk kisebb darabokra (8 db) vágjuk szét. A szalonnát elkaparjuk, zsírjára pirítjuk, rádobjuk a finomra vágott nagy fej hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst, és erős lángon kifehéredésig - keverés közben -  pirítjuk néhány percig, majd sózzuk és rászórjuk a pirospaprikát, átkeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, zellert, paradicsomot, TV paprikát a zúzott fokhagymát, és 1,5 liter alaplével felöntjük és feltesszük főni. Közepes tűzön megfőzzük.
Ha minden megpuhult, megemeljük a főzés hőjét és a májgaluskákat beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe. Két kávéskanállal: az egyikkel egy púpozott kanál masszát kiveszünk a másik kanalat a forró levesbe mártjuk és a kanálról a levesbe húzzuk a masszát. Nem lesz pontosan tojás alakú. (Ha van kedvünk vizes kézzel is formázhatunk golyókat és azokat dobjuk a forró levesbe.)
Gyorsan kell csinálni, mert 3-4 perc alatt készre fő a galuska, ezután viszont gumissá keményedik!

Tálaláskor egy-két karika zöld erős paprikát teszünk a tányérba és erre merjük a levest, majd megszórjuk vágott petrezselyemmel.