Pálffy rostélyos



Hozzávalók:

- 80 dkg marha szűzpecsenye,
- 10 dkg zsír,
- 10 dkg vöröshagyma,
- 20 dkg húsos pirospaprika, vagy kaliforniai paprika,
- 20 dkg hámozott magozott paradicsom,
- 20 dkg zsenge zöldborsó,
- 1 dl fehérbor,
- 2 ek. liszt,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, pirospaprika, bors.

A rostélyos szeleteket hártyáitól megtisztítjuk, az izmokat és a széleit átvagdossuk, és húsverővel kissé kiverjük. Majd sózzuk, fokhagymával, borssal ízesítjük, forró zsírban az apróra vágott hagymát lepirítjuk a hagymát kiszedjük és ebben a hagymás zsírban a húsok mindkét oldalát pirosra sütjük és kivesszük az edényből.

Ezután ragut készítünk: A zsírba visszatesszük a dinsztelt, finomra vágott vöröshagymát, meghintjük fűszerpaprikával és liszttel, sóval, borssal és fokhagymával fűszerezzük. Végül 1 dl fehérborral felöntjük. Hozzáadjuk a cukorborsót, a kockázott paradicsomot és paprikát, majd visszahelyezzük a pecsenyét, és így megpároljuk a hátszínt. Ha levét elfőné erőleves alappal pótoljuk.

Párolt sajtos rizzsel tálaljuk. A szelethúst hústálra a mártását külön mártásos tálba tálaljuk.

Eredetileg a rostélyos (más néven magas hátszín) parázs fölött sült marhapecsenye, ami fiatal marhából készült.
A "Pálffy rostélyos" Pálffy Miklós a győri hősről kapta nevét.