- 5 dkg füstölt szalonna,
- 20-20 dkg fehér- és sárgarépa,
- 1 fej hagyma,
- 1 grezd fokhagyma,
- 30 dkg burgonya,
- 1 zöldparika,
- 1 kk. Piros Arany,
- 1 mk. pirospaprika,
- 1 liter zöldségleves (kockából, ha nincs más),
- 2 dl tejföl,
- 2 babérlevél,
- 6 db főtt tojás,
- 1 csomó kapor, vagy ek. szárított kapor,
- só, bors, 3 mokkacukor,
- 1 ek. citromlé, 1 ek. borecet,
- egész citrom karikázva.
A szalonnát felkockázzuk, és kiolvasztjuk. A pörcöt itt nem használjuk.
A zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és a szétnyomott fokhagymát, majd a vékonyra felkarikázott répát és kis kockára vágott burgonyát is hozzáadjuk. Együtt pirítjuk. A hagyma éppen csak kezdjen sárgulni. Ekkor hozzáadjuk a paprikát, pirospaprikát, Piros Aranyat. Elkeverjük és felöntjük a zöldséglevessel. Ízesítjük sóval, kaporral, beledobjuk a babérleveleket 1 ek. citromlével és 1 ek. borecettel savanyítjuk, mokkacukorral édes-savanyúra ízesítjük. Készre főzzük, majd a babérlevelet kidobva mixeljük.
Ekkor a főtt tojásokat szétbontjuk; vagy felkarikázzuk, vagy a négy sárgáját egészben hagyva a levesbe tesszük, a fehérjét felkockázva szintén.
Két tojássárgát villával szétnyomkodunk és a 2 dl tejföllel jól elkeverünk. A levessel hígítjuk kb. duplájára, majd a vissza-melegített leveshez adjuk. Kiforraljuk, mint a habarást, de a levest nem kevergetjük!
Pirított kifli karikákat adunk hozzá és citrom karikákra tálaljuk.