Pista bácsi tojáslevese



Hozzávalók:

-  5 dkg füstölt szalonna,
-  20-20 dkg fehér- és sárgarépa,
-  1 fej hagyma,
-  1 grezd fokhagyma,
-  30 dkg burgonya,
-  1 zöldparika,
-  1 kk.  Piros Arany,
-  1 mk. pirospaprika,
-  1 liter zöldségleves (kockából, ha nincs más),
-  2 dl tejföl,
-  2 babérlevél,
-  6 db főtt tojás,
-  1 csomó kapor, vagy ek. szárított kapor,
-  só, bors, 3 mokkacukor,
-  1 ek. citromlé, 1 ek. borecet,
-  egész citrom karikázva.

A szalonnát felkockázzuk, és kiolvasztjuk. A pörcöt itt nem használjuk.
A  zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és a szétnyomott fokhagymát, majd a vékonyra felkarikázott répát és kis kockára vágott burgonyát is hozzáadjuk. Együtt  pirítjuk. A hagyma éppen csak kezdjen sárgulni. Ekkor hozzáadjuk a paprikát, pirospaprikát, Piros Aranyat. Elkeverjük és felöntjük a zöldséglevessel. Ízesítjük sóval, kaporral, beledobjuk a babérleveleket 1 ek. citromlével és 1 ek. borecettel savanyítjuk, mokkacukorral édes-savanyúra ízesítjük. Készre főzzük, majd a babérlevelet kidobva mixeljük.
Ekkor a főtt tojásokat szétbontjuk; vagy felkarikázzuk, vagy a négy sárgáját egészben hagyva a levesbe tesszük, a fehérjét felkockázva szintén.
Két tojássárgát villával szétnyomkodunk és a 2 dl tejföllel jól elkeverünk. A levessel hígítjuk kb. duplájára, majd a vissza-melegített leveshez adjuk. Kiforraljuk, mint a habarást, de a levest nem kevergetjük!
Pirított kifli karikákat adunk hozzá és citrom karikákra tálaljuk.