Sárgaborsóleves



Hozzávalók:

-  1 kisfej vöröshagyma,
-  2 gerezd nagy fokhagyma,
-  3 ek. olaj,
-  2 ek. liszt,
-  1 dl tejszín
-  15 dkg főtt füstölt tarja, vagy sonka (nem gyorspácolt!)

Előző este a sárgaborsót beáztatjuk és külön edényben a füstölt húst is.
Másnap a borsót leöblítjük és a füstölt hús áztatólevében feltesszük főni. Ha kell a folyadékot egészítsük ki 1,2 literre.
Kíméletesen, lassú tűzön főzzük (könnyen kifut)  kb. 40 percig.
A lisztet kezdjük el pirítani az olajban, ha felhabzik adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát igen apróra vágva. Zsemleszínű rántást készítsünk.
(Sokan, én is ilyenkor egy késhegynyi jó fűszerpaprikát keverek bele)
A rántáshoz apránként keverjünk egy-két merőkanállal a levesből, majd öntsük a rántást a leveshez és forraljuk át.
Ha a liszt íz eltűnt, húzzuk le a tűzről és leturmixoljuk a levesünket. Most a feldarabolt füstölt hússal forraljuk fel és tálalhatjuk.
Ha valaki még sózni szeretné; Erős Pistát, vagy Édes Annát kínáljunk só helyett.