Serpenyős rostélyos



Hozzávalók:

- 6 db 15 dkg-os rostélyosszelet,
- füstízű só,
- 2 evőkanál liszt,
- 6 dkg zsiradék,
- 15 dkg vöröshagyma,
- 1 dkg fűszerpaprika,
- 2 gerezd fokhagyma,
- csipetnyi őrölt köménymag,
- 20 dkg zöldpaprika,
- 10 dkg paradicsom,
- 0,8 kg burgonya.

A kissé kiveregetett rostélyosokat az inaknál bevagdalom, megsózom, lisztbe forgatom, és forró zsírban mindkét oldalán hirtelen elősütöm.

Egy széles, de nem magas lábasban kevés zsírban a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítom. Ezután meghintem fűszerpaprikával, kevés vízzel felengedem, és belehelyezem az elősütött rostélyosokat.
Megsózom, zúzott fokhagymát, őrölt köménymagot teszek bele, és annyi vízzel felöntöm, hogy a pörköltlé a húst ellepje.
Fedővel letakarom, és lassú főzéssel párolom. Mielőtt a hús megpuhulna, cikkekre vágott burgonyát, zöldpaprikát és paradicsomot adok hozzá, vízzel felengedem, de csak annyira, hogy a burgonyát ellepje, és fedő alatt készre párolom.
(Télen a friss zöldpaprikát és paradicsomot kevés lecsóval helyettesítem.)

Tálaláskor a rostélyosokra halmozom a paprikás-burgonyát, vagy adhatok külön köretet is mellé.

Tulajdonképpen ez egy tartalmas egytálétel.