Töltött borjúszegy


Hozzávalók:

- 1 kg borjúszegy,
- 8 tojás,
- 2,5 dkg vaj,
- 10 dkg vöröshagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 10 dkg reszelt füstölt sajt,
- 2,5 dl száraz fehérbor,
- só, bors, reszelt szerecsendió, kevés olaj.


A húst megmossuk és szárazra töröljük. Egy éles hosszú pengéjű késsel felszúrjuk. (Ha nincs megfelelő késünk, vagy ilyet még nem csináltunk, kérjük meg a hentest, hogy szúrja fel a szegyet.) Enyhén sózzuk be - belül is - és órácskát pihentessük a hűtőben.

A töltelékhez 4 tojást főzzünk meg keményre. Óvatosan, hogy a sárgája egyben maradjon hántsuk le a fehérjét. A fehérjét aprítsuk egészen finomra és egy serpenyőben kevés vajon a lereszelt hagymával átforgatjuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, végül sózzuk borsozzuk.
3 tojást elhabarunk habosra ízlés szerint sózzuk és ráreszelünk szerecsendiót. Hozzáadjuk a hagymás fehérjét és még egy egész tojást és kis tűzön kevergetve lágy rántotta állagúra sütjük és lehúzzuk a tűzről.

A húst az evő kanál segítségével megtöltjük két kanál lágy rántotta után egy egész tojássárgát engedünk majd ismét rántotta, majd egész tojássárga. Hogy ne törjön, nyomódjon össze a kerek tojássárga ne nyomkodjuk, csak rázogassuk hogy beletömörödjön a töltelékünk a felszúrásban. Aránylag gyorsan kell dolgozni, mert a tűzről lehúzott rántotta rohamosan keményedik még langyosan is.

Erős fehér cérnával bevarjuk a felszúrt véget. Ha szép formázottan szeretnénk viszontlátni sütés után óvatosan hengeresre formázzuk és szalámi kötéssel rögzítjük.

Kiolajozott tepsibe, előmelegített forró sütőben minden oldalát megkapatjuk, majd aláöntjük a bort és mérsékelt tűzön pirosra sütjük.

A sütés után 15 percet pihentetjük, hogy szépen tudjuk felszeletelni. Előmelegített tálon pirított burgonyával kínáljuk.