Zöldborsókrémleves



Hozzávalók:

-  35 dkg zsenge zöldborsó,
-  1 kisebb szál sárgarépa apróra felkockázva,
-  1 csomó petrezselyemzöldje finomra aprítva,
-  1 liter erőleves, vagy húsleves alaplé,
-  2 dl tejszín,
-  2 ek. étkezési keményítő,
-  2 kockacukor,
-  só.

A vajgaluskához:
-  1 tojás,
-  5 dkg vaj,
-  5 dkg finom liszt,
-  só, bors, cukor.

Az erőlevesbe, vagy szűrt húslevesbe feltesszük főni a zöldborsót és a felaprított répát.
Közben elkészítjük a vajgaluska tésztáját. A vajat megolvasztjuk és félretesszük. Egy tojást két csipet sóval felverünk habosra, hozzáadunk egy csipet őrölt borsot és egy csipet cukrot és kb. 1 ek. aprított petrezselymet. Ezután apránként belekeverünk 5  dkg lisztet és közben egy-egy kis adag vajat is adunk hozzá. Galuska sűrűségű tésztát kell kapnunk. Ha kész, félretesszük és legalább 20 percet pihentessük.
Ha a zöldborsónk kellően megfőtt (a szemet villán könnyen át tudjuk nyomni) leszűrjük és szitán a főzőlével áttörjük (a héja részt kiöntjük). Ha sűrű lenne, a maradék főzőlével visszahígítjuk és visszatesszük a tűzre. Beledobjuk a két kockacukrot.
Az étkezési keményítőt csomómentesre elkeverjük a 2 dl tejszínnel és egy csipet sóval, majd a forrásnak induló levesbe kevergetjük.
Ha a leves kezd bugyogni egy kis kanalat a forró levesbe felmelegítünk és a vajgaluskát beleszaggatjuk. Kb. öt perc múlva a felszínen maradnak, tehát megfőttek. Ekkor a levest vegyük le a tűzről, mert a galuskák szétáznak. Kóstoljuk meg, ízlés szerint édesítsük, sózzuk.
Tálaláskor a tetejét bőven hintsük meg frissen vágott petrezselyemmel.