Aranygaluska


  Hozzávalók:


- 50 dkg liszt,
- 2,5 dkg g élesztő,
- 3 dl tej,
- 5 ek. kristálycukor,
- 8 dkg olvasztott vaj,
- 2 tojássárgája,
- 20 dkg darált dió,
- 15 dkg kristálycukor.

Az élesztőt 1 dl cukrozott (1 tk. cukor), langyos tejben megfuttatjuk. Egy nagy tálban a lisztet összegyúrjuk az élesztővel, tejjel, tojássárgájával és cukorral (5 ek. cukor). Addig dolgozzuk a tésztát, amíg selymes állagú nem lesz. Belisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyre téve duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra kinyújtjuk. A 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatott tésztakorongokat elkezdjük sorban lerakni a vajjal kikent kuglófforma alján (ha nincs kuglófforma egy nagyobb 24-26-os tortaforma is megteszi). Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a 15 dkg kristálycukorral elkevert dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A legfelső sort is vajazzuk és megszórjuk dióval.

A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, légkeverésen. A kuglófformát letakarjuk, félretesszük meleg helyre és még egyszer kelesztjük. Fél óra elteltével a forró sütőbe tesszük és aranyszínűre sütjük.

Vanília sodó (4 főre)

- 4 tojássárgája,
- 8 dkg cukor,
- 1 púpozott ek. liszt,
- 1 kk. vanília kivonat (vagy fél vaníliarúd),
- 5 dl tej,
- 2 dl habtejszín.

Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd hozzáadjuk a vanília kivonatot. Apránként felengedjük a tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. Számolni kell azzal, hogy álltában is sűrűsödni fog. Tálalás előtt lehűtjük.

Borsodó (4 főre)

- 2 tojás,
- 10 dkg cukor,
- 1 csapott ek. liszt,
- 1/2 citrom leve,
- 1/2 liter fehérbor (tramini).

A tojásokat beleütjük egy kisebb lábasba. Kézi habverővel hozzákeverjük a cukrot, a lisztet és a citromlét. Felöntjük a borral. Folytonos keverés közben összeforraljuk. Mire felforr, a kellő mértékben be is sűrűsödik. Hűlés közben is néha kevergessük meg.