Fánk


  Hozzávalók (8 főre):


- 50 dkg liszt,
- 3 dkg élesztő,
- 2 dl langyos tej,
- 2 ek cukor,
- 4 - 5 evőkanál olvasztott vaj,
- 1 tojás,
- csipet só,
- sütéshez olaj.

A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt.

A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tojást, majd a felfuttatott élesztőt és géppel jól dolgozzuk ki. Az olvasztott vajat teáskanalanként adagolva folyamatos keverés közben adjuk hozzá. Végül kézzel jól gyúrjuk át. Formáljunk egy cipó formát, és tegyük meleg helyre kelni ( pl. fűtőtest közelébe) egy órácskára.

A megkelt tésztát tegyük egy kilisztezett nyújtódeszkára és nyújtsuk kb. 1,5 cm vastag téglalapra. A tésztát hajtsuk félbe, és még egyszer finoman nyújtsuk meg.

A tésztából nagyobb lisztezett pogácsaszaggatóval, vagy vizespohárral szúrjuk ki a fánkokat, fedjük le egy tiszta konyharuhával és kb. fél óra alatt kelesszük másfélszeres nagyságúra.

Forró, bő olajban süssük. Ügyeljünk arra, hogy a felső oldala kerüljön először az olajba, és a sütési idő feléig fedő alatt süssük. Ha elkészül, szedjük rácsra, vagy konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot eltávolítsuk.

Magában, porcukorral meghintve is nagyon finom, de kiválóan illik hozzá a lekvár, különösen a nagy klasszikus a baracklekvár.