Hortobágyi palacsinta


  Hozzávalók:
                                                         

- 5 palacsinta,
- 250 g darált hús, vagy darált pörkölt,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 1 kis gerezd fokhagyma,
- 2 kk. pirospaprika,
- csipet kömény,
- csipet őrölt bors,
- csipet kömény,
- 1 kávéskanál házi paprikalekvár (vagy piros arany),
- 1 evőkanál liszt vagy keményítő,
- 1 dl tejföl,
- 1 dl főzőtejszín,
- 2 dl erőleves,
- 1 evőkanál olaj.

A hagymát és fokhagymát nagyon apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, és folytonos keverés mellett fehérre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, paprikalekvárt, köményt, megsózzuk, 2 dl húsalaplevet öntünk rá, és addig főzzük, míg a hús megpuhul. Ezután szedőlapáttal kiszedjük a húst, s a visszamaradt levet a liszttel, vagy keményítővel besűrítjük. Kb. harmadát a húshoz adjuk, majd egy-két teáskanál sűrű tejfölt keverünk hozzá és leturmixoljuk krémmé. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, szorosan becsomagoljuk téglalap alakúra, vagy hengeresre csavarva és 4-5 cm-es darabokra vágva, amit kis oszlopokként helyezzük a tányérra.

Ha a töltött palacsinták meghűltek, akkor felforrósítjuk (mikró vagy sütő). A megmaradt levet is felforrósítjuk, és a palacsintákra öntjük. Tejföllel csurgatva, petrezselyemmel megszórva díszítjük, és tálaláskor tálkában még adunk mellé paprikakrémes tejfölt.