Meggyszósz Feri módra


  Hozzávalók:

- 50 dkg friss magozott meggy, vagy mirelit 350 g-os magozott,
- 3 ek. cukor,
- 1 ek. méz, 4 szem szegfűszeg,
- egy 2-3 centis darab fahéj,
- 1 citrom reszelt héja,
- 2 dl főzőtejszín,
- 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
   (vagy egy zacskó vaníliás pudingpor),
- kb. 3 dl víz,
- egy csipet só.

A fahéjat, a szegfűszeget, a reszelt citromhéjjal, a magozott meggyel, cukorral, mézzel, egy csipetnyi sóval, a vízzel addig főzzük, amíg a meggy húsa kezd szétesni. (Ha nagyon krémesre akarjuk csinálni a megfőtt megy egy részét /a fahéj és a szegfűszeg eltávolítása után/ botmixerrel összetörjük.

A habarást a mártáshoz tejszínből és keményítőből készítjük, amit külön kikeverünk és a főzőlével hígítjuk, majd a meggyhez öntjük kevergetés közben (ha pudingport használunk ugyanígy járjunk el).

Újra felforraljuk, ha szükséges, még lehet cukrozni, citromlével savanyítani.

(Ha gyorsan kell készíteni: a leggyorsabb, ha befőttből csináljuk. Ekkor a cukor és a víz elmarad a receptből és természetesen nem kell főzni sem!)