- 4 db
paradicsom,
- 1 fej lilahagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 doboz sűrített paradicsom (5 dkg),
- 3 ek olívaolaj,
- 1-2 dl édes fehérbor,
- 5 dkg füstölt szalonna, vagy bacon kockázva,
- 3 ek barna cukor,
- 2 tk bazsalikom,
- 1 ek morzsolt, vagy finomra vágott lestyán, vagy zellerlevél,
- só, frissen őrölt bors.
1 ek. olajon a felkockázott szalonna zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük.
Hozzáadunk még két ek. olívaolajat és felforrósítjuk, majd ebben a finomra vágott hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és rögtön utána a hámozott, apróra vágott (kimagozott) paradicsomot. Csipet sót tegyünk rá. Közepes lángon fedő alatt addig főzzük, amíg a paradicsom szétfő. Botmixerrel krémesre mixeljük, utána beleöntjük a sűrített paradicsomot és 1 dl édes fehérbort. Belekeverjük a cukrot, a zöldfűszereket, két csipet sót, kevés borsot. (Ha túl sűrűnek találjuk akkor 2 dl bort adjunk még hozzá.)
5 percig lassú tűzön rotyogtatjuk. Eközben a cukor feloldódik és bor alkohol tartalma elillan.
Ha valaki édesebben szereti tehet bele több cukrot.
Ha húsok mellé kínálom akkor még 1 tk. balzsamecet is kerül bele és a pörc is visszakerül a szószba.
Pizzaalapnak is jó, csak akkor még 2 tk. oregano is kerüljön bele.
- 1 fej lilahagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 doboz sűrített paradicsom (5 dkg),
- 3 ek olívaolaj,
- 1-2 dl édes fehérbor,
- 5 dkg füstölt szalonna, vagy bacon kockázva,
- 3 ek barna cukor,
- 2 tk bazsalikom,
- 1 ek morzsolt, vagy finomra vágott lestyán, vagy zellerlevél,
- só, frissen őrölt bors.
1 ek. olajon a felkockázott szalonna zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük.
Hozzáadunk még két ek. olívaolajat és felforrósítjuk, majd ebben a finomra vágott hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és rögtön utána a hámozott, apróra vágott (kimagozott) paradicsomot. Csipet sót tegyünk rá. Közepes lángon fedő alatt addig főzzük, amíg a paradicsom szétfő. Botmixerrel krémesre mixeljük, utána beleöntjük a sűrített paradicsomot és 1 dl édes fehérbort. Belekeverjük a cukrot, a zöldfűszereket, két csipet sót, kevés borsot. (Ha túl sűrűnek találjuk akkor 2 dl bort adjunk még hozzá.)
5 percig lassú tűzön rotyogtatjuk. Eközben a cukor feloldódik és bor alkohol tartalma elillan.
Ha valaki édesebben szereti tehet bele több cukrot.
Ha húsok mellé kínálom akkor még 1 tk. balzsamecet is kerül bele és a pörc is visszakerül a szószba.
Pizzaalapnak is jó, csak akkor még 2 tk. oregano is kerüljön bele.