Sztrapacska


Hozzávalók:

- 80 dkg burgonya,                         

- 2 db tojás,
- 40 dkg rétesliszt,
- 1,5 tk só,
- 30 dkg kolozsvári szalonna,
- 4-5 közepes fej lila hagyma,
- 50 dkg juhtúró,
- bors ízlés szerint,
- 4 dl tejföl (a tálaláshoz),
- 1 ek mangalica zsír (opcionális).

A krumplit megmossuk, meghámozzuk, és apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáütjük a tojást, a liszt felét, egy teáskanál sót, és elkezdjük összedolgozni. A liszt másik felét óvatosan adagoljuk, nehogy sok legyen. Akkor jó, ha nokedli állagú a tésztánk. Ha a krumpli sok levet eresztene, tehetünk még hozzá egy kis lisztet.
Egy fazékba vizet forralunk, sózzuk egy kicsit, és több adagban beleszaggatjuk a nokedliket. Kóstolgatjuk, hogy mikor jó, de 7-12 perc alatt elkészül egy adag. Nem baj, ha kissé sótlannak érezzük, a szalonna és a bryndza is elég sós.
Közben felvágjuk a szalonnát, és a vékonyra karikázzuk a lilahagymát. A szalonnát zsírjára sütjük (ha nem túl zsíros, teszünk alá még egy kanál zsírt). Ha kész, szűrőkanállal kivesszük a pörcöket, a zsír felét ráöntjük a már kész nokedlikre, és jól összekeverjük.
A zsír másik részén kis lángon megfonnyasztjuk a lilahagymát.
Ha kész, tányérra szedjük a nokedlit, megszórjuk a juhtúróval, kanalazunk rá tejfölt, szórunk rá szalonnapörcöt, és lilahagymával tálaljuk.
Mindenki kedve szerint összedolgozhatja, és azonnal fogyaszthatja (hidegen egyáltalán nem jó).