Tarhonya


  Hozzávalók:

- 25 dkg szárított tarhonya,
- 5 dkg zsiradék (zsír, olaj, vaj),
- 1 nagy fej hagyma,
- 1 mk. pirospaprika,
- só.

A tarhonya magyar specialitás: hungaricum. Készítik házilag és gyárilag. 4-8 tojásból gyúrt szárított morzsolt tészta. Célszerű többtojásos és kézi készítésű tarhonyát vásárolni.

Készítésekor először a zsiradékot forrósítjuk fel, majd rádobjuk a tarhonyát. Fedő nélkül, állandó kevergetés mellett világos barnára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott hagymát 2 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és meghintjük pirospaprikával. (Sokan egy darabban teszik bele a hagymát, ekkor először a pirospaprikával elkeverjük a tarhonyát.)

Felöntjük annyi forró vízzel, hogy jó egy centire ellepje. Most sózzuk (kb. 2 kk. só kell bele) és fedő alatt mérsékelt lángon, vagy sütőben 150 fokon pároljuk. Kevergetni nem szabad. Ha nem tapadásmentes edényt használunk néha megrázogatjuk.
Ha levét elfőné kevés forró vízzel pótoljuk.

Ha megpuhult, villával felazítjuk és már tálalható is.