Tojással csibehússal töltött paradicsom


Hozzávalók:

- 8 db szép legalább 5cm átmérőjű húsos érett paradicsom
- 4 tojás
- 20 dkg csirkemell filé kockázva
- 2 dkg kockázott baconszalonna
- 5 dkg vaj, (+ 5 dkg vaj a tűzálló tál kikenéséhez)
- 1 dl tejföl
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 1 kis fej lilahagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- só, bors, oregano, csipet currypor, majoranna

A paradicsomokat a zöld szárrész alatt lefejezzük. Csak annyira, hogy egy kávéskanállal ki tudjuk kaparni a magvas részt. (Ha van kerek dinnyevájó azzal igen egyszerű.)Az ujjunkra szórjunk egy csipet sót, majd a fűszereket sorban és ezekkel egymás után kenegessük be a paradicsom belsejét. Az igen apróra vágott (robotgép aprítója) hagymát a felolvasztott vajba dobjuk és kis párolás után beletesszük a felkockázott szalonnát. Ha nagyok a kockák aprítsuk tovább. Fedjük le, hogy a szalonna kiadja a vizet (meglepően sok van benne) és egy kevés zsiradékot.
Addig a csirkemellet kockázzuk fel 1 cm-es kockákra. Ha kész már adhatjuk is a hagymás alaphoz, sózzuk borsozzuk és erős lángon pirítsuk meg egy kissé, hogy a csirkedarabok világos zsemleszínű felületet kapjanak. Ekkor egy csipet curryt, egy csipet majorannát és oragánot szórjunk rá, majd öntsük rá a bort és fedő nélkül pároljuk az egészet puhára. Néha keverjük át. Mire a csirke megpuhul zsírjára is pirul. Hagyjuk kissé kihűlni és keverjük bele a négy tojást. Az illatos csirke raguval töltsük be a paradicsomokat és kivajazott tűzálló tálba szépen egymás mellé - köztük helyet hagyva - rakjuk be. Fedjük be. Ha valamelyik mindenáron el akarna gurulni; ne vágjunk le semmit a paradicsom aljából! (3 db háromszög formában lerakott fogpiszkálóra tegyük!) 180-200 fokos előmelegített sütőbe tegyük és 20 perc múlva vegyük le fedőt, vagy a fóliát. Locsoljuk meg a töltelékeket tejföllel egy-egy kávéskanállal, amíg a tejföl el nem fogy. Ekkor halmozzuk rá a reszelt sajtot, úgy hogy a betakarja a töltelékes nyílásokat. Tegyük vissza a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvad. Kb. 10 perc. Fokhagymás burgonyapürével kínáljuk.