Csurgatott tojásleves


-  két púpos ek. apróra vágott zöld kapor
    (a szárított nem az igazi!),
-  1 ek. vaj,
-  1 ek. liszt,
-  1 ek. reszelt vöröshagyma,
-  1 dl tejföl,
-  1 dl tejszín,
-  1 mk. pirospaprika,
-  1 kk. almaecet,
-  4 tojás,
-  1,2 l erőleves, vagy hús alaplé,
-  fél citrom reszelt héja,
-  néhány karika uborka, díszítésnek,
-  só.

A vajat felovasztjuk majd hozzáadjuk a lisztet, rántást készítünk, de csak egészen világosat, ha felhabzik a liszt már adjuk is hozzá a reszelt hagymát, egy kissé pirítjuk, majd jön a kapor és a pirospaprika ezzekkel csak átkeverjük és felöntjük az alaplével. Ízesítjük sóval, kevés ecettel.
A tejfölt a kivett lével elkeverjük, majd a leveshez öntjük és felforraljuk.
A tojásokat felütjük és felverjük, és elkeverjü benne a reszelt citromhéjat! Ezután folyamatos keverés mellett a levesbe csúrgatjuk. Öt percet forraljuk, majd a tejszínt a tejfölhöz hasonlóan a leveshez keverjük és még 10 percet lassan főzzük. Végül utána ízesítjük. Ehhez is illik az édes-savanyú íz, tehát cukrot (édesítő szert) is tegyünk bele. Ecettel csak óvatosan savanyítsunk. Inkább a végén a citrommal tegyük ezt.