Balatoni vörösben ázott kakas



  Hozzávalók:

-  1 kisebb kakas (1-1,5 kg),
-  2 nagy fej vöröhagyma,
-  2 ek. olivaolaj,
-  10 dkg füstölt szalonna,
-  5 dkg vaj,
-  5 cl brandy,
-  1/2 liter Lesencetomaji Balatoni vörös,
-  2 dl csirke alaplé,
-  3 dkg liszt,
-  1 babérlevél,
-  2 gerezd fokhagyma,
-  25 dkg szekfűgomba, vagy barna csiperke,
-  8 szelet toastkenyér,
-  1 marék főtt zöldborsó, 2 közepes paradicsom,

-  1 csomó petrezselyem, majoranna,
-  só, bors.

A kakast megmossuk, feldaraboljuk. Kissé besózzuk és hűtőben fél órát pihentetjük.

A hűtőből kivéve szárazra töröljük és vajon hirtelen elősütjük, úgy hogy minden oldala kifehéredjen a húsoknak és egy kis színt is kapjanak. Majd meglocsoljuk felhevített brandyvel amit kissé megdöntve a serpenyőt meg is gyújtunk (ha nem sikerülne használjuk a jó öreg gyufát).

Másik serpenyőben a szalonnát kis kockára vágjuk fel és üvegesre pirítjuk. Felét kiszedjük és félretesszük. A serpenyőbe dobjuk a finomra vágott hagymát kissé megfonnyasztjuk és rögtön hozzáadjuk a babérlevelet, egy fokhagymát és egy pici sót, borsot, majd felöntjük borral és beleszedjük az átsütött húsokat. Fedő alatt lassú tűzön 40-45 percig pároljuk. Negyven perc után villával vizsgáljuk meg a kakaskát, lehet hogy vénecske volt és még kell egy kis idő a puhulásig. Ha a leve lefogy, pótoljuk az alaplével.

Közben a félretett szalonnát felhevítjük egy serpenyőbe és hozzáadjuk a nem vékonyra szelt gombát (kétszer félbe vágva jó, ha nem túl nagy a gomba) és fedő alatt párolni kezdjük. 5 perc múlva sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoranával és a petrezselyem felével és puhulásig tovább pároljuk fedő alatt. A gomba 1/3-át kiszedjük, a többit majd a mártáshoz használjuk.

Ezután jön a mártás készítése. A lisztet kevés hideg vízzel simára kikeverünk. Az elsőként használt vajas serpenyő pecsenyelevét visszamelegítjük közben folyamatosan hozzákeverve a vizes lisztet. Vigyázat! Állandóan kevergetni kell, mert igen könnyen odakap. Sózzuk borsozzuk és lassú tűzön 5 percig kevergetjük.
 
Ezután a húsos serpenyőből kivesszük a babérlevelet és a fokhagymát, kiszedjük a húsokat, szétvágjuk ehető darabokra.
 
Felöntjük a levével a mártást. Összefőzzük a megpuhult gombával és tovább pároljuk kevergetve (kb. 10 perc). Ezután leturmixoljuk. Ha kell sózzuk borsozzuk.


A kenyérszeleteket átlósan háromszög alakúra vágjuk. Az egyik serpenyőbe olíva olajat teszünk és a kenyér egyik oldalával áthúzva a serpenyőt az olaj egy részét felszedjük és átfordítva pirítani kezdjük. Soha ne az olívás oldallal kezdjük. Félpirítósakat kapunk az egyik fele barna foltos a másik inkább csak kissé olajos és zsemlyeszínű. Tálaláskor a húsokat egy nagyobb lapos húsos tálra szedjük (csont nélkül), rá a gombát és kevés mártással locsoljuk meg. Vágott petrezselyemmel és zöldborsó szemekkel díszítsük. A pirítósokat kenyértálon kínáljuk, mellétéve egy fokhagymát. A többi mártást külön mártásos csészében tegyük asztalra. Azért egy kenyérkosárnyi friss kenyeret, no meg egy kis kovászos uborkát se felejtsünk el felkínálni.