Borban sült csirke



  Hozzávalók:

- 1 nagyobb csirke, vagy tyúk (1,5-2 kg),
- 2 nagy fej vöröshagyma,
- 4 ek. olaj,
- 20 dkg füstölt szalonna,
- fűszerkeverék (1 mk. rozmaring, 1mk. majoranna, 1 mk.          őrölt bors, 1 kk. só),
- 3 gerezd fokhagyma,
- 3 szál sárgarépa,
- 3 db paradicsom,
- 3 db piros kaliforniai paprika,
- 2 babérlevél,
- 50 dkg burgonya,
- 5 dl félszáraz fehérbor,
- 1 dl főzőtejszín,
- 3 dkg vaj,
- só, bors, csipet cukor, fél citrom.

A csirkét megmossuk, feldaraboljuk. A fűszer keverékünkkel bedörzsöljük és egy-két órát hűtőben állni hagyjuk.

Ezután a mellét, combját megtűzdeljük szalonnával és fokhagymával.

A répát nagyobb hasábokra, a hagymát negyedekbe vágjuk, a paradicsomot felkarikázzuk, a paprikát felkockázzuk.

Az olajat felforrósítjuk és és a csirkedarabokat megforgatjuk benne. Ha egy kis színt kapna az se baj. A pecsenyelébe 2 dl bort öntünk és feloldjuk a pörzsanyagokat, majd egy tűzálló tálba, vagy tepsibe öntjük.

Az aljára három-négy szalonna csíkot teszünk, erre rakjuk a felnegyedelt burgonyát és szép sorba az elősütött csirke darabokat úgy, hogy közé rakosgatjuk a zöldségeket. Akkora edényt válasszunk, hogy egy sorba elférjenek.

A tetejét lefedjük szalonna csíkokkal és itt-ott egy darabka vajat teszünk.

Ráöntjük a maradék bort és a pecsenyelevet, majd alufóliával lefedjük.

Nem túl magas hőfokon (165-170 fokon) 45-50 percet pároljuk. Ezután levesszük a fóliát és felső lángra, valamint 185 fokra állítva sütőt - levével locsolgatva szép pirosra sütjük a csirkét.

Ha villával próbálva jó puha a hús, lapáttal tálra szedjük a húsokat és a szalonna szeleteket. A babérlevelet eldobjuk.

A visszamaradt zöldséget (a burgonya kivételével) a pecsenyelével összeturmixoljuk és pár csepp citrommal savanyítjuk és egy kanálka mézzel tompítjuk az esetleges savanyúságot, majd mártásos tálba szedjük.